Eveniment

DNA: Terenul din Baneasa a fost subevaluat de 150 de ori. Puiu Popoviciu spune ca acuzatiile sunt nefondate

DNA: Terenul din Baneasa a fost subevaluat de 150 de ori. Puiu Popoviciu spune ca acuzatiile sunt nefondate

Doua decenii, Puiu Popovici s-a ferit de luminile rampei. Acum dintr-odata, intr-o singura zi, a devenit cel mai mediatizat personaj al Romaniei. Miercuri noapte, la iesirea de la Curtea de Apel, miliardarul a facut cunostinta cu bliturile fotografilor si camerele TV

27.03.2009, 00:00 382

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, care dezvolta proiectul Baneasa din nordul Capitalei, neaga acuzatiile DNA (Directia Nationala Anticoruptie), afirmand ca ancheta pornita impotriva sa este rezultatul unei pregatiri precare si ca va prezenta documente care sa explice clar cum a fost dezvoltat proiectul.

"Dosarul in care sunt acuzat este rezultatul unei pregatiri precare, nu este unul solid si argumentat. Voi prezenta documentele legate de proiectul Baneasa, prin care vreau sa fac o explicitare clara a modului in care a fost realizata aceasta investitie si ce are de castigat statul din ea", a declarat Popoviciu la cateva ore dupa ce a fost eliberat.

Pana la inchiderea editiei el nu a trimis niciun comunicat de presa.

Popoviciu a fost retinut marti seara pentru 24 de ore de catre DNA pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Curtea de Apel Bucuresti a decis, in noaptea de miercuri spre joi, ca fostul omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu sa fie cercetat in libertate, cu interdictie de a parasi tara. Insa procurorii DNA au declarat recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, contestatia urmand sa se judece la instanta suprema.

Proiectul Baneasa din nordul Capitalei, care potrivit unor estimari va ajunge la o valoare de 3-4 miliarde de euro la momentul finalizarii, a fost inceput in anul 2000, cand Ioan Alecu a devenit rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB), iar terenul de 221 de hectare pe care se afla fosta ferma Baneasa i-a fost retrocedat universitatii prin Legea 1/2000.

Alaturi de Popoviciu a fost retinut si Ioan Alecu, fostul rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB), care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Insa procurorii anticoruptie nu au mai formulat cerere de arestare preventiva pentru Ioan Alecu, considerand ca a fost cinstit pe parcursul audierilor si ca a colaborat cu anchetatorii.

Daca proiectul Baneasa ar fi inghetat din cauza problemelor juridice temporale ale lui Gabriel Puiu Popoviciu, care detine proiectul in parteneriat cu Universitatea de Agronomie, ar fi blocat afaceri anuale de circa 500 milioane euro pe care le au agentii economici care se afla in acest proiect, iar statul ar pierde anual 100 de milioane de euro doar din TVA, echivalentul a circa 0,7% din bugetul Romaniei

Avocatul lui Popoviciu in acest caz este Dan Apostol, care i-a mai reprezentat de-a lungul timpului pe Traian Basescu, Gabriel Bivolaru sau Radu Mazare.

Asocierea dintre USAMVB si grupul de firme condus de Popoviciu si Dimofte, care mai controleaza printre altele hotelurile Howard Johnson si Ramada Plaza, a fost contestata inca din anul 2000, insa acuzatiile au fost respinse de Alecu, intrucat terenul din Baneasa nu facea parte din domeniul public sau privat al statului, ci apartinea Universitatii de Agronomie.

Alecu si Popoviciu au fost retinuti de catre DNA datorita concesionarii terenului de 221 de hectare din nordul Capitalei, care la momentul incheierii acordului valora circa 150 euro/mp, echivalentul a 330 de milioane de euro, iar potrivit DNA, terenul a fost evaluat la doar 1 euro/mp in momentul concesionarii.

Dezvoltarea Bucurestiului catre nord a marit de 10 ori valoarea terenului in ultimii opt ani, care acum ajunge la circa 2-3 miliarde de euro. Astfel, USAMVB ar fi trebuit sa vanda terenul pentru a obtine o suma mai mare de bani, potrivit acuzatiilor aduse in presa in ultimii ani impotriva proiectului Baneasa.

In urma contractului semnat pentru dezvoltarea proiectului nu se poate diminua participatia detinuta de universitate, care detine 49,88% din capitalul Baneasa Investments, dezvoltatorul proiectului, si nu se poate lua nicio decizie fara sa se intruneasca 51% din voturi, potrivit datelor prezentate de Alecu.

USAMVB primeste anual, conform statutului societatii Baneasa Investments, o suma de 560.700 de dolari, la care se adauga jumatate din profitul anual al proiectului. Potrivit ultimelor date disponibile, USAMVB a primit 4,5 milioane de dolari din suma anuala pe care o primeste prin contract, la care se adauga jumatate din profitul din anul 2008, echivalentul a circa 4 milioane de euro.

Asocierea pentru proiectul imobiliar Baneasa din nordul Capitalei ar putea aduce o avere de 1,5-2 miliarde de euro Universitatii de Agronomie, avand in vedere valoarea estimata de 3-4 miliarde de euro la momentul finalizarii proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO