Eveniment

Doar 10.000 de fermieri au sub 30 de ani

Autor: Cristina Stoian

07.11.2010, 23:51 47

Doar 1% din oamenii care lucrează terenul agricol şi care arputea transforma agricultura într-una performantă au sub 30 de ani.În aceste condiţii, ministrul agriculturii Valeriu Tabără are învedere stimularea financiară a arendării pentru a crea bazele uneiactivităţi cu puternic aport la economie.

În primele trei luni de mandat, Tabără a vorbit desprefiscalizarea agriculturii ca fiind una dintre principalele pârghiide creştere a productivităţii şi mai nou despre stimulentefinanciare pentru arendarea terenurilor în vederea comasăriisuprafeţei agricole.

"Agricultura trebuie făcută de specialişti, iar arendarea este ocale spre ceea ce înseamnă performarea din toate punctele de vederea exploataţiilor agricole. Dacă în Germania autorităţile au reuşitsă mărească suprafaţa terenurilor, schimbând Codul civil, noi negândim inclusiv la stimularea financiară a celor care recurg laarendarea pe termen lung pentru a dezvolta afaceri pe 50 de ani, nupe 1-2 ani", a declarat Tabără în cadrul unei întâlniri cu omologulsău german Ilse Aigner.

La rândul său, Agner a anunţat că în Germania, ţară în careexploataţiile mici predomină încă în anumite regiuni, majoritateasuprafeţelor care se află în exploatarea unui agricultor provin dinsuprafeţe arendate, nu sunt în proprietate. "Problema în Germaniaeste că majoritatea fermierilor fac agricultură ca pe o activitatesecundară, întrucât au şi un alt loc de muncă. Din acest motiv,circa 3% din aceştia renunţă anual să mai lucreze terenul. Deobicei, o persoană de 55 de ani poate stopa activitatea sau o poatecontinua prin intermediul fiilor, care la rândul lor, dacă vor săfacă agricultură performantă arendează suprafeţe suplimentare",afirmă ministrul german.

În România sunt circa 12.000 de ferme care fac agriculturăcomercială intensivă pe 5,1 milioane de hectare, în timp ce unmilion de ferme, care deţin 3 milioane de hectare, practică oactivitate extensivă de subzistenţă. Mai mult de atât, circa650.000 de fermieri au peste 60 de ani, în timp ce numărulpersoanelor sub 30 de ani care fac agricultură nu depăşeşte nivelulde 10.300 de oameni, potrivit datelor MinisteruluiAgriculturii.

"Cel mai important lucru este să nu pierdem fermierii. Trebuiesă avem alternative, dar oamenii trebuie să se mute dinspre socialînspre piaţă", a răspuns Tabără declaraţiei ministrului germanpotrivit căreia regiunile montane trebuie sprijinite pentruspecificitatea lor.

Fermierii spun însă că oamenii care investesc în acest sectortrebuie diferenţiaţi de cei care folosesc căruţa cu calul şi sapapentru a cultiva un hectar de teren agricol. "În prezent, înRomânia toată lumea face agricultură. Terenurile agricole trebuiedate pe mâna specialiştilor, aşa cum un manager de spital îşi dăspitalul pe mâna doctorilor. Proprietarul de teren, dacă vrea săfacă agricultură, trebuie să îşi angajeze un inginer agronom, iardacă nu, să arendeze terenul", este de părere Liviu Precup, carecultivă 2.000 de hectare de teren cu cereale la Măcin, în judeţulTulcea. Precup spune că legea trebuie să impună ţăranului care nuîşi lucrează terenul să îl dea în folosinţă unui fermier vecin, însensul acesta urmând să crească şi suprafaţa comasată lucrată, darşi arendaşului să plătească redevenţe celui care i-a oferitsuprafaţa agricolă, indiferent de ce produce.

Toate aceste măsuri ar trebui coroborate cu impozitareaterenurilor sau interzicearea fragmentării suplimentare asuprafeţeleor, subiecte anunţate de fiecare ministru în parte înziua preluării funcţiei, dar care au rămas până acum doardeclaraţii de presă. Pasul următor este tehnologizarea fermelor,potrivit ministrului german al alimentaţiei, agriculturii şi alprotecţiei consumatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO