Eveniment

Doar 15% dintre firme sunt gata pentru depunerea online a declaraţiei unice

Doar 15% dintre firme sunt gata pentru depunerea online a declaraţiei unice

Semnătura electronică înseamnă un dispozitiv asemănător cu un stick USB pe care se află un fişier criptat. Se introduce dispozitivul în calculator de fiecare dată când se doreşte semnarea digitală a unui act.

02.02.2011, 23:40 90

Un număr de 70.000 de companii, reprezentând 15% din totalul de470.000 de angajatori, au achiziţionat până la 1 februariecertificate digitale pentru transmiterea online a declaraţiei uniceprivind contribuţiile sociale şi impozitul pe venit.

După data de 1 iulie depunerea prin internet a declaraţieidevine obligatorie. "Până la 1 februarie au fost achiziţionatecertificate calificate cu care se pot depune declaraţiile pentru70.000 de contribuabili, dintr-un total de 470.000 de angajatori.Rămâne un număr mare de contribuabili care nu au achiziţionatcertificate şi pentru care am asigurat această perioadă de 6 lunide graţie în care preluăm declaraţiile la ghişeu", a declaratMihail Gogancea-Vătăşoiu, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale deAdministrare Fiscală (ANAF).

Pentru cei 70.000 de contribuabili au fost înrolate 17.000 decertificate digitale calificate, existând posibilitea depunerii maimultor declaraţii cu un singur certificat fiscal.

Conform unei estimări anterioare a lui Adrian Floarea, managerdezvoltare afaceri la certSign, unul dintre jucătorii de pe piaţalocală de profil, preluată de Ziarul Financiar în articolul"Firmele româneşti au cumpărat 30.000 de semnături digitale" înRomânia există aproximativ 30.000 de certificate de semnăturădigitală. Pe lângă depunerea declaraţiilor la ANAF, certificatuldigital mai poate să fie utilizat pentru raportări către ComisiaNaţională a Valorilor Mobiliare, semnarea facturilor, adocumentelor trimise ONRC sau către alte instituţii, cum ar fiBVB.

Un certificat digital este o "carte de identitate" virtuală - cuo valabilitate de un an - care permite autentificarea unui documentelectronic.

Depunerea efectivă a declaraţiei unice (D112) începe de luni, 7februarie, pentru obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie,termenul limită fiind 25 februarie. Până la 1 iulie 2011contribuabilii vor putea să opteze între depunerea noului formularprin internet sau la ghişeu, la administraţiile financiare.

Vicepreşedintele ANAF a amintit că, potrivit statisticilor,aproximativ 40% dintre contribuabili aleg să depună declaraţiile înultima zi. "Apelul meu către contribuabili este să nu lasedepunerea pentru ultima zi. Având în vedere faptul că lunafebruarie se termină într-o luni, dar vineri este ultima dată dedepunere, am hotărât ca în 24 şi 25 toate ghişeele să lucreze îndouă schimburi".

Cât costă un certificat digital

În România există trei companii care emit certificate desemnătură digitală, respectiv certSign, DigiSign şi Trans Sped.Preţurile unui certificat digital variază pe piaţa locală între58,3 euro şi 67 de euro (cu TVA inclusă) şi includ şi dispozitivulsecurizat pe care acesta este stocat (smart card sau stick USBsecurizat), precum şi driverele de instalare. Reînnoireacontractului costă 37,2 euro (cu TVA). La certSign şi DigiSigncertificatul digital şi dispozitivul de stocare costă 58,3 euro,iar la Trans Sped 67 de euro. Dispozitivul de stocare esteobligatoriu la achiziţia unui certificat digital deoarece estesecurizat şi protejează semnătura digitală. La achiziţia uneisemnături digitale, aceasta este furnizată pe dispozitivulrespectiv, ea neputând fi trimisă pe e-mail, potrivit legislaţieiîn vigoare. certSign a vândut anul trecut 15.000 de certificate desemnătură electronică, vânzările fiind impulsionate de ordinul ANAFdin toamna anului trecut care obligă firmele mari şi mijlocii sădepună online declaraţiile fiscale. În 2009, compania a vândut9.000 de certificate digitale. Compania, parte a grupului UTIcontrolat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a înregistrat în2009 un profit de 260.000 euro şi venituri de 1,9 mil. euro.Andreea Magraon

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO