Eveniment

Doar chestiunile esenţiale din oug 50 mai rămân de discutat

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax, Liviu Chiru

08.12.2010, 23:42 43

Doar aspectele esenţiale din Ordonanţa de Urgenţă 50 din iunie2010 privind creditele pentru consumatori, legate de aplicareaacesteia sau nu la creditele în derulare şi competenţa ANPC de asuspenda activitatea de creditare pentru bănci, au mai rămas dediscutat după ce deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au votatieri restul articolelor în cadrul procesului de transformare aactului normativ în lege.

Discuţiile s-au încheiat însă abrupt, din lipsă de cvorum, dupăce deputatul PDL Adrian Niţu a prezentat un amendament, prin carese cerea ca prevederile OUG50 să nu se aplice şi pentru contractelede credit aflate în derulare la data intrării în vigoare a actuluinormativ.

"Pentru contractele în curs de derulare la data intrării învigoare a OUG 50 creditorii, la solicitarea clienţilor, auopţiunea, dar nu şi obligaţia, să aplice oricare dintre celelalteprevederi ale ordonanţei de urgenţă", prevedea amendamentulprezentat de Niţu. După aprobarea în Comisia de Buget Finanţe,ordonanţa urmează să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor,care are rol decizional. Senatul adoptase ordonanţa în formapropusă de Guvern.

"Iată că dezbaterile pe OUG 50 s-au făcut într-un regim normalazi şi s-au epuizat toate articolele din ordonanţă, toateamendamentele, dar au rămas netranşate chestiuni esenţiale, celelegate de competenţele pe care ANPC-ul le are în legătură cuactivitatea bancară şi cea legată de aplicabilitatea la stocul decredite", a spus Viorel Ştefan (PSD), preşedintele Comisiei. PSD şiPNL susţin aplicarea ordonanţei şi pentru creditele înderulare.

Miza este importantă: în cazul în care ordonanţa se aplică şi lacreditele în derulare, băncile ar trebui să renunţe la anumitecomisioane care nu mai sunt permise, dar şi să treacă la o formulăde calcul transparentă. Cele două prevederi pot duce în unelecazuri la reduceri importante de costuri. În plus, ar trebuieliminat şi comisionul de rambursare anticipată pentru crediteleaflate în derulare. Astfel, bancherii au calculat că ar putea săînregistreze anul acesta o diminuare a veniturilor pe care şi lebugetaseră cu jumătate de miliard de euro. În aceste condiţii, BNRşi chiar Fondul Monetar Internaţional s-au implicat în discuţii,arătând îngrijorarea că un asemenea scenariu ar putea conduce laslăbirea sistemului bancar.

La dezbaterea de ieri chiar şi reprezentantul MinisteruluiFinanţelor, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a susţinutamendamentul, care vine practic să modifice forma propusă chiar deGuvern. "Susţinem (amendamentul - n. red.). A fost o negocieredestul de dură pe această temă (cu FMI - n. red.) însă dacă vrem săavem finanţare în continuare, trebuie să acceptăm că nu se aplicăla stocul de credite de la data intrăriii în vigoare a OUG 50", aspus Gherghina.

Iniţial, autorităţile negaseră că amendarea OUG 50 este ocondiţie pentru eliberarea unei noi tranşe din împrumutul extern dela FMI şi Comisia Europeană, în timp ce oficialii Fondul au evitatsă dea un răspuns clar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO