Eveniment

După COVID, o nouă pandemie face ravagii: ”epidemia de firme zombie”. Odată cu explozia dobânzilor şi retragerea ajutorului pentru COVID, numărul falimentelor atinge cote record, iar zeci de mii de firme se zbat fără succes să prindă un colac de salvare şi să nu se scufunde

După COVID, o nouă pandemie face ravagii: ”epidemia...

Autor: Ştefan Stan

18.12.2023, 08:51 545

Numărul falimentelor corporative creşte cu o rată de două cifre în majoritatea economiilor avansate, pe măsură ce costurile de împrumut cresc, iar guvernele dezgheaţă sprijinul acordat întreprinderilor aflate în dificultate în perioada pandemiei, în valoare de mii de miliarde de dolari, scrie FT. 

După un deceniu de declin, numărul falimentelor corporative din SUA a crescut cu 30% în cele 12 luni până în septembrie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor tribunalelor.

Germania, cea mai mare economie a UE, a declarat că falimentele au crescut cu 25% din ianuarie până în septembrie, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Începând din iunie, au fost observate în mod constant "rate de creştere lunară de două cifre în comparaţie cu anul precedent", a declarat marţi biroul de statistică al ţării, Destatis.

La nivelul întregului bloc, insolvenţele corporative au crescut cu 13% de la an la an în cele nouă luni până în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, potrivit Eurostat.

Ratele mai mari ale dobânzilor, împreună cu prăbuşirea companiilor zombi care supravieţuiseră datorită sprijinului guvernamental din epoca Covid, au alimentat această tendinţă, potrivit lui Neil Shearing, economist şef la Capital Economics.

Shearing a citat "costul serviciului datoriei" şi "retragerea sprijinului pentru pandemii", precum şi "facturile ridicate la energie, în special în sectoarele energointensive". Printre industriile care au suferit cel mai mult de pe urma creşterii ratelor de insolvenţă se numără transporturile şi industria ospitalităţii, au precizat analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO