Eveniment

Eliminarea bonificatiilor pentru creditele de la Eximbank va reduce exportul

14.07.2005, 20:33 13

Hotararea Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior de a sista acordarea bonificarii de dobanda pentru creditele de la Eximbank va duce la scaderea exporturilor si la adancirea deficitului comercial, sustin reprezentatii firmelor mici si mijlocii.

Dobanzile la creditele acordate de Eximbank beneficiau, prin lege, de bonificatii in proportie de 50 - 60%, sume care erau suportate de la bugetul de stat.

Hotararea Comitetului prevede sistarea bonificatiilor de dobanda pentru creditele destinate activitatii de export, in afara constructiilor de nave, precum si sistarea primirii de noi solicitari de subventie si restituirea celor aproximativ 250 de dosare primite spre analiza de Eximbank.

Pentru exportul de constructii navale, Eximbank va notifica Consiliul Concurentei toate facilitatile de export care se acorda in prezent pentru primirea autorizatiei de acordare de ajutoare de stat.

"Aceasta hotarare a fost justificata prin faptul ca bonificatiile la dobanda reprezinta un ajutor de stat si contravin legislatiei europene, iar beneficiarii obtin facilitati la care concurentii lor, inclusiv din statele membre ale UE, nu au acces", a declarat presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Acesta a aratat ca patronatele nu au fost consultate cand s-a hotarat sa nu se mai acorde aceste bonificatii, iar masura va avea efecte asupra deficitului comercial al Romaniei.

"In conditiile in care deficitul bugetar este ridicat si trebuie mentinut la un nivel cat mai redus, masura va avea un efect invers, deoarece exporturile vor scadea, iar importurile vor avansa", a mai spus Nicolescu.

Presedintele CNIPMMR a explicat ca sustinerea activitatii de export este extrem de importanta pentru ca firmele romanesti sa poata face fata competitiei de pe piata externa.

La inceputul anului, Eximbank anunta ca are alocata de la bugetul de stat, in 2005, suma de 34,3 milioane de lei (9,2 mil. euro) pentru stimularea exporturilor si productiei de export.

Infiintata in 1992, Eximbank are un capital social de 85,1 milioane de lei (23,6 mil. euro), principalul actionar fiind statul roman. Institutia de credit detine sase filiale in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov si Bacau.



Exporturile cresc, dar mai incet decat importurile

In primele patru luni ale acestui an, Romania a exportat marfuri in valoare de 6,8 miliarde de euro, in crestere cu 18,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Articolele de imbracaminte si textilele, care detin cea mai ridicata pondere in total exporturi (19,8%), au inregistrat o crestere sub cea generala a exporturilor, de numai 2% (pana la 1.356 milioane de euro).

O crestere semnificativa, de 32,8%, au cunoscut in aceasta perioada exporturile de produse metalurgice, pe fondul ascensiunii, la nivel mondial, a preturilor la otel, ca urmare a cererii ridicate a Chinei. Exporturile de produse metalurgice s-au ridicat in perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2005 la 1,1 miliarde de euro. Aceasta categorie detine un procent de 16,7% din totalul exporturilor in aceasta perioada. De asemenea, exporturile de mijloace si materiale de transport au inregistrat un avans de 30,6%, pana la 466,9 milioane de euro, datorita in principal exporturilor de Logan, care s-au ridicat la circa 12.000 de bucati, adica 70 de milioane de euro. In cel mai alert ritm s-au majorat in primele patru luni ale acestui an exporturile de produse minerale, care detin o pondere de 10,3% in structura exporturilor. La acest capitol, cresterea a avut la origine majorarea pretului la titei pe piata internationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO