Eveniment

Emotii in PDL: partidul de guvernare nu-si poate controla la vot parlamentarii, nemultumiti de masurile de austeritate

03.06.2010, 23:06 25

Partidul de guvernamant are emotii la votul unei motiuni decenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe planul deausteritate, pentru ca mai multi parlamentari din barca puterii,inclusiv din PDL, au amenintat ca nu vor vota ferm impotrivamotiunii.

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%sunt masuri greu de suportat pentru populatie, iar costurileelectorale ale adoptarii unor astfel de masuri sunt la fel de grelepentru parlamentari.

In ultimele zile, mai multe voci din coalitia la guvernare,senatorul Iulian Badescu, care s-a inscris in PSD, deputatulGeorgica Severin, care si-a asumat public riscul de a fi exclus dinpartid, sau deputatul Daniel Oajdea, au anuntat ca vor vota pentrumotiune, iar alti lideri din teritoriu, precum fostul ministruSorin Frunzaverde, sustin ca ar fi fost mai bine sa se majoreze TVAdecat sa se taie din pensii.

In acest vacarm de proteste, presedintele Camerei Deputatilor,Roberta Anastase, a facut ieri o declaratie care a pus paie pefocul asumarii, anuntand ca va recomanda colegilor sa participe ladezbaterea motiunii de cenzura, dar sa se abtina la vot.

"Noi sustinem asumarea, dar nu sustinem motiunea de cenzura. Lerecomand colegilor sa nu participam la aceasta mascarada. Cum vomface, vom decide. Variante sunt fie sa mergem si sa votam impotrivamotiunii de cenzura, fie sa stam in sala, sa asiguram cvorumulneparticipand (la vot - n.n.)", a explicat Anastase.

O idee similara a fost exprimata si de liderii UNPR - noulpartid infiintat de dezertorii din PSD - care au spus ca esteexclus sa voteze motiunea, dar ca se vor abtine la vot.

Ideea a fost respinsa insa de Radu Berceanu, unul dintre lideriiinfluenti din PDL, care spune ca "abtinerea" nu este o solutie,pentru ca cei care se abtin ar trebui sa se abtina si de la a facepolitica.

Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca, este nevoie de 236 devoturi, in conditiile in care PSD si PNL, partidele de opozitie, auimpreuna 114 din voturi. Ei spera in votul nemultumitilor din PDL,insa la varf, motiunea, despre care liderul PSD Victor Ponta a spusca va fi finalizata luni, in ziua asumarii raspunderii, nu esteprivita cu ingrijorare.

"Pesedistii sau liberalii ar putea vota impotriva motiunii dacavor avea indicii ca ea poate trece. Sau nu neaparat sa votezeimpotriva, dar unii dintre parlamentarii lor sa absenteze, pentruca ei trebuie sa stranga 236 de voturi pentru ca motiunea sa fieadmisa", a adaugat Sebastian Lazaroiu, explicand ca este dificilpentru orice partid sa-si asume in acest moment guvernarea. "In modnormal, aceasta motiune de cenzura ar fi trebuit sa fie un testpentru solidaritatea PDL si a coalitiei la guvernare in jurulprogramului de austeritate. Cred ca de fapt va fi un test pentruteama opozitiei de a-si asuma guvernarea intr-o perioadadificila".

Tot ieri, vicepremierul Marko Bela a anuntat ca parlamentariiUDMR vor vota disciplinat si cu bilele la vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO