Eveniment

Excedentul record de 5 miliarde de lei a fost obţinut în principal din tăierea cu 20% a cheltuielilor programate

Excedentul record de 5 miliarde de lei a fost obţinut...

Autor: Iulian Anghel

05.05.2015, 00:07 736
Raportul privind execuţia bugetară pe trimestrul I din 2015 oferă explicaţiile pentru excedentul bugetar record de 4,9 mld. lei înregistrat în primele trei luni ale anului: cheltuielile programate au fost tăiate la sânge. Astfel, din ţinta trimestrială de cheltuieli de 61,9 mld. lei în T1 au fost cheltuite efectiv 50 mld. lei, adică cu 11,8 mld. lei mai puţin (2,6 mld. euro) – 20% din totalul programat.

Reduceri severe s-au făcut la cheltuielile de capital (investiţii din buget), care au fost realizate în proporţie de doar 29,6%, rezultând de aici că Finanţele au tăiat de la investiţii, în primul trimestru, 3 mld. lei faţă de ceea ce era programat (au fost făcute cheltuieli de capital de doar 1,4 mld. lei în T1). Astfel că, în loc de un deficit de peste 0,5% din PIB cât era anticipat, Finanţele au obţinut un excedent de 0,7% din PIB, cel mai mare înregistrat într-un trimestru I din ultimii 10 ani.

Veniturile totale au crescut şi ele faţă de program, cu 6,5% (un plus de peste 12% faţă de T1 2014), dar nu s-au înregistrat creşteri la toate capitolele, în vreme ce la cheltuieli scăderea a fost pe toată linia.

La veniturile din accize gradul de realizare a veniturilor faţă de program a fost de 97,8%, la impozitul pe profit de 95,9%, iar la „sume primite de la UE“ de doar 31,1%. Au crescut veniturile din TVA cu 14,2% faţă de program (un plus de 21% faţă de T1 2014), din CAS cu 4,6% faţă de program şi la impozit pe salarii şi venit cu 6,2%.

În ceea ce priveşte creşterea spectaculoasă a veniturilor din TVA (un plus de aproape 21% faţă de T1 2014 şi de 14% faţă de programul trimestrial), raportul privind execuţia bugatară confirmă că această creştere vine dintr-o mai bună colectare, dar şi din faptul că Finanţele au rambursat (în decembrie trecut) mai devreme decât de obicei o parte din TVA, ceea ce a făcut ca, în primele luni din an, ceea ce trebuia returnat să fie înregistrat ca venit net din TVA, întrucât efortul de rambursare a fost mai mic. Şeful Fiscului Gelu Diaconu respinsese în aprilie un punct de vedere al lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, potrivit căruia veniturile mari din TVA sunt datorate în bună parte acestor rambursări, dar raportul asupra bugetului este clar: „Creşterea faţă de programul de încasări trimestrial înregistrată în cazul taxei pe valoarea adăugată a fost determinată pe lângă o colectare mai bună şi de rambursările de taxă, acestea fiind cu 21,9% mai mici decât cele efectuate în primul trimestru al anului 2014“.

În privinţa cheltuielilor, acestea au fost uşor mai mari faţă de T1 2014, dar faţă de program sunt la 80,9%, ceea ce arată clar că excedentul este obţinut mai cu seamă pe restrângerea cheltuielilor decât pe creşterea veniturilor. Cheltuielile de personal s-au realizat în proporţie de 98,7% faţă de estimarea trimestrială, cheltuielile cu bunuri şi servicii în proporţie de 89,1%, iar cele cu dobânzile în proporţie de 83,8%. Cheltuielile cu asistenţa socială s-au efectuat în proporţie de 99,5% faţă de programul trimestrial, iar plăţile pentru proiectele cu finanţare din fonduri UE s-au efectuat în proporţie de 36,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO