Eveniment

Explicatiile BNR dupa sedinta Consiliului de administratie

05.02.2008, 20:25 13

In sedinta din 4 februarie 2008, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis:

Majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 9,0 la suta pe an de la 8,0 la suta;
Continuarea gestionarii ferme a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata;
Adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar;
Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 februarie 2008, cand va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al intalnirilor CA al BNR dedicate politicii monetare.
Rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 6,57 la suta la sfarsitul anului trecut, fata de 4,87 la suta in decembrie 2006, plasandu-se in afara intervalului de variatie de 3-5 la suta asociat tintei de 4 la suta.
Devierea s-a produs in principal ca urmare a unor socuri exogene actionand asupra ofertei agregate: performanta nefavorabila a sectorului agricol datorata secetei severe, dar si cresterea preturilor produselor alimentare si ale combustibililor la nivel mondial. Presiunile inflationiste astfel generate au fost amplificate de persistenta excesului de cerere agregata in conditiile majorarii puternice a veniturilor si ale dinamicii inalte a creditului acordat sectorului privat.
Datele statistice indica mentinerea unei dinamici robuste a investitiilor, dar si cresterea in continuare a consumului intr-un ritm nesustenabil, ceea ce a contribuit la adancirea dezechilibrului extern. In contextul modificarii atitudinii fata de risc a investitorilor financiari, ca urmare a turbulentelor persistente de pe pietele internationale, evolutiile negative au fost asociate cu corectia semnificativa a cursului de schimb al leului ce a avut loc in ultimele luni.
In plan monetar se remarca ritmul alert de crestere a creditului in valuta, tendinta care, coroborata cu accentuarea si persistenta volatilitatii cursului de schimb al leului, implica potentiale riscuri pentru stabilitatea financiara.
Conduita politicii monetare, evaluata prin intermediul conditiilor monetare de ansamblu, a continuat sa-si ajusteze restrictivitatea prin majorarea ratei dobanzii de politica monetara, pastrarea fermitatii controlului lichiditatii de pe piata monetara si mentinerea restrictivitatii rezervelor minime obligatorii.
Perspectiva pe termen scurt a inflatiei s-a inrautatit, in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de propagarea majorarilor de venituri ale populatiei si de cresterea cheltuielilor publice in perioada electorala, precum si al incertitudinilor referitoare la evolutia cursului de schimb al leului pe fondul persistentei tensiunilor la nivelul mediului economic international.
BNR reitereaza ca urmareste utilizarea tuturor instrumentelor aflate la dispozitia sa pentru reincadrarea cat mai rapida, de o maniera sustenabila, pe traiectoria anuntata de dezinflatie pe termen mediu. In contextul in care preocuparea principala a BNR ramane ancorarea eficienta a anticipatiilor inflationiste ale agentilor economici la niveluri scazute ale inflatiei, este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei prognozate in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicilor salariala si fiscala.
Readucerea inflatiei pe traiectoria descendenta anuntata, compatibila cu realizarea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a progreselor in procesul de convergenta nominala si reala, reclama sporirea restrictivitatii politicii monetare si cresterea coerentei intregului set de politici economice.
In aceste conditii si pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a decis adoptarea unui pachet de masuri de intarire a politicii monetare.
Avand in vedere necesitatea de adecvare pro-activa a conditiilor monetare in sens larg la cresterea anticipata a inflatiei in urmatoarea perioada, CA al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 9,0 la suta pe an de la 8,0 la suta si continuarea gestionarii ferme a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Totodata, tinand seama de ritmul rapid in care continua sa creasca toate componentele creditului neguvernamental, in special componenta in valuta, CA al BNR a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare prin majorarea coeficientilor de provizionare pentru creditele in valuta destinate debitorilor expusi riscului valutar (Regulament 5/2002 cu modificarile ulterioare) si extinderea aplicabilitatii acestor prevederi la nivelul institutiilor financiare nebancare.
Preluarea noilor masuri prudentiale in normele interne ale institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare se va face in termen de 30 de zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial.
CA al BNR apreciaza ca pe langa accentuarea, prin intermediul acestor decizii, a caracterului restrictiv al politicii monetare, implementarea unor masuri de intarire a politicii fiscale si de venituri si intensificarea reformelor structurale, in special a celor ce privesc piata muncii, sunt esentiale pentru asigurarea unei ancorari eficace a anticipatiilor agentilor economici si populatiei si atingerea intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu.
Aceasta orientare a ansamblului de politici macroeconomice este cu atat mai necesara cu cat deficitul extern se plaseaza la niveluri dificil de sustinut in contextul incertitudinilor crescute ce afecteaza mediul economic international, iar stimularea economisirilor reprezinta o masura fundamentala de corectie pe termen mai indelungat a deficitului extern prin insasi reducerea treptata a dezechilibrului dintre investitii si economisiri.
Consiliul de administratie al BNR a examinat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, intern si international, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Actuala prognoza a evolutiilor macroeconomice pe termen mediu pune in evidenta riscuri similare celor din exercitiul anterior de prognoza. Este de mentionat insa ca o eventuala materializare a acestor riscuri ar putea avea consecinte mai severe in contextul economic international actual.
In aceste conditii, BNR reafirma ca va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflationiste in vederea reintrarii sustenabile cat mai rapide pe traiectoria dezinflationista anuntata pe termen mediu. Totodata, BNR reafirma ca va monitoriza cu atentie evolutiile economice globale si va analiza implicatiile turbulentelor persistente de pe pietele financiare internationale asupra economiei Romanei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO