Eveniment

Exportăm minereu de cupru de 35 mil. euro şi importăm cupru de 570 milioane de euro. „Bolovani suntem, bolovani exportăm“, spune ministrul economiei Mihai Tudose

Exportăm minereu de cupru de 35 mil. euro şi importăm...

Autor: Carol Dan

11.06.2015, 00:02 2377

Fără combinate de prelucrare a minereului de cupru, privatizate în anii 2000, dar acum închise, România exportă materia primă, adică minereu de cupru, la 740 euro pe tonă, şi importă produsele finite, al căror preţ este de peste 5.000 de euro. România a exportat anul trecut 47.000 de tone de minereu de cupru, în uşoară creştere faţă de 2013, şi a im­portat cupru şi articole din cupru în valoare de 570 mil. euro, în creştere cu 17% faţă de 2013.

„Bolovani suntem, bolovani exportăm“, afirmă ministrul economiei Mihai Tudose într-una din rarele sale ieşiri în presă de la instalarea în funcţie, la sfârşitul anului 2014.

Importurile de cupru şi articole din cupru au crescut anul trecut cu 17%, la  570 mil. euro, de la 486 mil. euro în 2013, continuând tendinţa ultimilor ani, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cupru Min Abrud, singurul producător de concentrat de cupru care mai funcţionează în România, îşi exportă pro­ducţia prin intermediari, respectiv firma Ronefer, cu care are un contract semnat în septembrie anul trecut, care ar urma să expire la sfârşitul acestei luni. Traderul de materii prime mi­nerale Ronefer, controlat de antreprenoarea Maria Gherghe (55 de ani), a făcut în 2014 afaceri de 37,5 mil. euro din exporturile de minereuri. Peste 90% din afacerile Ronefer sunt făcute de livrările către piaţa chineză. Concentraţia de cupru din minereul extra de la Cupru Min este de 20%. Preţul internaţional al cuprului a atins în 2011 maximul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru ca în prima parte a acestui an să se tranzacţioneze la aproximativ jumătate de preţ.

Ministrul Tudose continuă ideea lui Constantin Niţă, fostul ocupant al acestei funcţii, că România trebuie să aibă un combinat propriu de prelucrare a minereului de cupru, produs de companiile de stat Cupru Min Abrud şi Moldomin Moldova Nouă. Împreună, cele două companii controlează 90% din rezervele naţionale de cupru. Construirea unui astfel de combinat ar costa 200 mil. euro, afirmă Tudose, care adau­gă că ar fi trei variante de a face rost de bani, fără însă a detalia. La rândul său, Moldomin, din judeţul Caraş-Severin, care deţine 30% din rezervele de cupru ale României, a trecut prin mai multe procese de privatizare, la fel de nereuşite. Statul a cedat compania în 2011 către firma Mineco, înregistrată în Elveţia, care promitea investiţii de peste 150 mil. euro, însă această tranzacţie a fost contestată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.