Eveniment

Fenechiu, membru marcant al aripii PNL Moldova, nu mai este „greu de ucis“: 5 ani de închisoare cu executare

15 iulie 2013. Relu Fenechiu soseşte la sediul Ministerului Transporturilor pentru a preda mandatul de ministru, după ce fusese condamnat în primă instanţă. Atunci era încă optimist, nu credea că va fi condamnat definitiv

15 iulie 2013. Relu Fenechiu soseşte la sediul Ministerului Transporturilor pentru a preda mandatul de ministru, după ce fusese condamnat în primă instanţă. Atunci era încă optimist, nu credea că va fi condamnat definitiv

Autor: Andreea Neferu

30.01.2014, 19:59 799

Fostul ministru al transporturilor Relu Fenechiu întregeşte lista de mari nume din politica românească care au primit de la începutul anului pedepse cu închisoarea.

Relu Fenechiu (48 de ani), lider marcant al PNL, a fost condamnat ieri la cinci ani de închi­soare cu executare în dosarul „Transforma­torul“, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Sentinţa lui Fenechiu vine la scurt timp după ce alte nume mari „au căzut“ de la înce­putul acestui an şi au fost condamnate la închi­soare cu executare sau suspendare, printre care fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy, fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al tineretului şi sportului Monica Iacob Ridzi (în cazul acesteia, sentinţa nu e definitivă).

O parte din dosarele în care au fost implicate aceste personaje politice au legătură cu devalizarea companiilor de stat şi în cazul Fenechiu, au fost condamnaţi şi directorii companiei Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, către care firma lui Fenechiu vânduse transfor­matoare vechi la preţ de obiecte noi.

În general, companiile de stat cum a fost şi SISEE Moldova au fost şi sunt devalizate în două moduri: fie prin achiziţii la suprapreţ ca în cazul de mai sus, fie ca în cazul Hidroelectrica, când produsele companiei (energia) sunt vândute „băieţilor deştepţi“ sub preţ.

Relu Fenechiu este unul dintre membrii marcanţi ai aripii PNL Moldova, alături de nume precum Cristian Adomniţei. El a fost numit în decembrie 2012 în funcţia de ministru al transporturilor, iar în iulie anul trecut şi-a înaintat demisia, după ce a fost condamnat în dosarul „Transformatorul“ la cinci ani de închisoare, fără ca la acea vreme decizia să fie definitivă. Fenechiu este primul ministru al transporturilor care nu a mai avut în subordine reţeaua de autostrăzi a României, aceasta fiind mutată în subordinea unui alt minister, nou creat, cel al marilor proiecte de infrastructură.

Fenechiu este şi ministrul care a demarat procedura de privatizare a operatorului de stat CFR Marfă, care s-a soldat însă cu un eşec şi ironia face ca Gruia Stoica, câştigătorul licitaţiei prin compania sa GFR, să fie fost arestat cu puţine ore înainte de pronunţarea sentinţei în cazul său. Pe de altă parte, liberalul a reuşit să deblocheze în mai anul trecut POS Trans­porturi, programul de finanţare europeană a proiectelor de infrastructură de transport.

Cu câteva săptămâni înainte ca Fenechiu să-şi dea demisia de la Ministerul Transpor­turilor, premierul Victor Ponta se referea la acesta ca „Domnul Fenechiu, greu de ucis“, arătând că dintre toţi miniştrii cabinetului său la acea dată el a fost singurul care „în chip deosebit a fost mandatat cu obiective limită“.

În dosarul cunoscut sub numele de „Transformatorul“, PNL-istul Relu Fenechiu a fost acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970-1980, la preţuri de produse noi către SISEE Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. Prejudiciul total, realizat în perioada 2002-2005, a fost estimat la circa 7,5 milioane de lei, reprezentând valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate.   

În dosarul „Transformatorul“ a mai fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare Lucian Fenechiu, fratele lui Relu Fenechiu. De asemenea, Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Petru Andronache, director co­mer­cial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator al SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA (firme care au vândut către SISEE Moldova transformatoare vechi), a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

Cei şase inculpaţi vor plăti, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune ma­teriale către SISEE Moldova.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO