Eveniment

Fermierii care se asociază primesc scutiri de taxe

Fermierii care se asociază primesc scutiri de taxe

Autor: Alina Oprea

29.10.2015, 00:03 280

"Astăzi (miercuri, n.r.) vom depune legea la Parlament, mă bucur că există consensul şi altor forţe politice să semneze această iniţiativă, mă refer la UDMR, la Partidul Social Democrat, la ALDE. Depunem această iniţiativă şi sper să treacă destul de repede de Parlament, să trecem de la faza de a-i convinge pe fermieri să-i stimulăm să creeze cooperative. În primul rând modificând conceptul. Mulţi aţi spus că ne întoacem la cooperative. Sunt cooperative pe principii moderne care funcţionează şi astăzi în toate ţările europene, a căror utilitate fermierii o cunosc şi îşi doresc să se întoarcă la aceste cooperative, dar, repet, pe principii moderne. Schimbăm definiţia. Nu obligăm pe nimeni să se înscrie acolo ci-i prezentăm avantajele pe care le are", a afirmat Constantin la târgul Indagra.

Potrivit acestuia, fermierii înscrişi într-o cooperativă rămân proprietarii produselor obţinute, dar trebuie să comercializeze în comun cel puţin 50% din producţie.

"Sunt trei facilităţi majore pe care dorim să le introducem pentru a-i convinge pe fermieri. În primul rând, scutirea de la impozitul pe norma de venit. Şi aici sunt 700.000 de persoane fizice care primesc subvenţii de la APIA şi care plătesc acest impozit. Ei reprezină ţinta noastră pentru aceste cooperative. Doi, să scutim de la plata impozitului pe proprietate. Şi aici mă refer la utilaje, clădiri, terenuri pe care le au în proprietate şi cu care vin în cooperativă şi în al treilea rând cooperativa în ansamblul ei - pentru că multe sunt deja constituite - să beneficieze de 20% scutire de la impozitul pe profit pe care îl plătesc an de an. Eu cred că în felul acesta vom reuşi să ne organizăm mult mai bine, vom reuşi pe zona de lapte, de exemplu, să avem un preţ mai bun, asta e marea problemă a producătorilor: nu au forţă de negociere în faţa procesatorilor", a spus Constantin.

Modificările vor fi promovate prin modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole 566/2004.

Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre proiectul aprobat de Senat prin care magazinele vor fi obligate să achiziţioneze produsele din categoriile carne, legume şi fructe în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, din lanţul alimentar scurt, adică din producţie românească.

"Eu mi-aş dori să avem 100% (producţie românească, n.r.), dar nu cred că putem să-i obligăm, trebuie să facem astfel încât, şi dacă va fi lege, şi dacă nu va fi, să avem o producţie din ce în ce mai mare astfel încât să existe ce să pună pe raftul magazinelor şi să încercăm să creăm o legătură mai bună între producător, cooperative şi lanţurile de hypermarketuri. Dacă vom avea cooperative, toate standardele cerute, inclusiv existenţa a 12 luni pe an a produselor , cred că pot fi atinse", a mai spus Constantin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO