Eveniment

Filmul groazei de la clubul Colectiv

Vineri seara, aproximativ ora 22:00. Începe spectacolul de la club Colectiv în care formaţia Goodbye To Gravity îşi lansează noul album, „Mantras of war“. La concert participă în jur de 300-400 de persoane, deşi în sală sunt doar 80 de locuri pe scaune.

Galerie foto

01.11.2015, 21:30 2819

Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30. La concert au participat în jur de 300 - 400 de persoane – clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

Trupa Goodbye To Gravity, care a concertat în clubul Colectiv, era formată din cinci tineri, evenimentul fiind anunţat pe pagina de Facebook a localului drept „un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice“.

Potrivit paginii de Facebook a Goodbye To Gravity, trupa rock este (era) formată din cinci membri: Andrei Găluţ - voce, Alex Pascu - bass, Vlad Ţelea - chitară, Mihai Alexandru - chitară şi Bogdan Lavinius - tobe. Ambii chitarişti au murit, iar basistul (liderul formaţiei), ca şi solistul sunt răniţi.

Pe pagina clubului Colectiv se preciza că spectacolul va beneficia de un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice şi decoruri speciale.

Ce a fost acolo poate fi refăcut din amintirile martorilor şi a supravieţuitorilor.

Concertul a început cu întârziere faţă de program, în jur de ora 22.00. Primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, susţine MAI.

Incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele antifonic (neignifugat) de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete antifonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni. (Ulterior reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv a spus că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era „prea scump“.)

Potrivit martorilor, când buretele de pe stâlp a luat foc, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 300 - 400 de persoane din club (nu există o cifră oficială) au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Un martor a povestit că, după ce focul a cuprins tavanul, atmosfera a devenit irespirabilă, iar mulţi dintre cei care nu au putut să iasă din club nu au murit din cauza arsurilor, ci pentru că s-au asfixiat. Alţii au murit carbonizaţi de la bucăţile din tavan aprinse care au căzut peste ei. De altfel, încă de sâmbătă noapte relatările celor prezenţi arătau că o parte din cei răniţi au intrat în stop cardio-respirator, unii dintre ei murind în club pentru că nu au mai putut să iasă, iar altora li s-a făcut resuscitare după ce au părăsit clubul.

Pompierii au ajuns în aproximativ 15-20 de minute de la izbucnirea incendiului (spun martorii), însă focul se stinsese deja, tot incendiul durând aproximativ cinci minute. Maşinile pompierilor oricum nu ar fi putut interveni, între club şi stradă existând două ganguri şi o curte interioară. Pompierii au intrat în club cu stingătoare de mână.

Martori aflaţi la concert au mai povestit că iniţial mulţi dintre cei prezenţi nu şi-au dat seama ce se întâmplă, mai ales că în momentul izbucnirii incendiului solistul formaţiei a spus „Asta nu aveam în program“, însă focul s-a extins cu repeziciune de la buretele de antifonare al stâlpului la tavan.

Potrivit martorilor, scânteile care au aprins buretele au provenit de la artificii artizanale, neputându-se vorbi de „un spectacol pirotehnic“, aşa cum a fost la alte concerte. Tavanul a luat repede foc şi din cauza ventilatoarelor care aspirau aerul plin de fum de ţigară din club şi care au favorizat extinderea incendiului. Tavanul a ars foarte repede deoarece avea bârne de lemn şi burete de antifonare şi bucăţi din acesta au căzut peste o parte din spectatorii care nu reuşiseră să iasă din club în primele câteva minute.

„Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetaţi stâlpii şi tavanul localului este foarte uşor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la un metru, chiar în faţa mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă. «Asta nu era prevăzut în program.» În secunda următoare şi-a dat seama că nu e de glumă şi a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu“, afirmă un martor, Delia Ţugui. Ea spune că în 30 de secunde focul s-a extins pe întreg tavanul, iar oamenii s-au îmbulzit spre ieşire, călcându-se în picioare.

Primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm.

 

Lista victimelor de la Colectiv

Institutul de Medicină Legală a publicat lista persoanelor decedate în incendiul de la Colectiv:

1. Gheorghe Liliana (decedată ieri)

2. Voicu Mimi (decedată ieri)

3. Ruşitaru Ştefan

4. Hamed Ştefan

5. Ioniţă Cătălina

6. Simion Alexandru

7. Epure Anda Ioana

8. Vulcu Maria

9. Florea Valentina

10. Opriţă Carmen Irina

11. Matei Gabriel

12. Palada Radu

13. Nelu Tilie

14. Ţelea Vlad

15. Enache Diana

16. Baldovin Nicoleta

17. Tripa Ioan

18. Georgescu Paul Alexandru

19 Rugină Adrian

20. Ignat Constantin

21. Laurenţiu Varlam

22. Alexandru Mihai

23. Ion Maria

24. Fieraru Valentin

25. Vieru Mihaela

26. Buca Petre Andrei

27. Petre Claudiu

28. Stan Simona Livia

29. Tănăsoiu Monica

30. Încă o tânără de 26 de ani a murit ieri după-amiază la spitalul Bagdasar-Arseni, dar numele ei nu fusese făcut aseară public.

În spitalele din Bucureşti mai erau internaţi ieri la prânz 140 de răniţi. La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) sunt 24 de pacienţi, la Floreasca - 15, la spitalul de arşi - 27, la Bagdasar-Arseni - 22, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ -cinci, Spitalul „Sf Ioan“ - opt, Spitalul Elias - 15, Spitalul Militar - 11, Spitalul „Sf. Pantelimon“ - cinci, Spitalul Gerota - trei şi la Spitalul SRI - cinci.

Potrivit ministrului sănătăţii, 80 - 90 de pacienţi sunt în stare critică şi foarte gravă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO