Eveniment

Fiscul incearca sa clarifice plata TVA la tranzactii imobiliare

13.06.2008, 22:02 105

Daca o persoana fizica ridica un bloc de locuinte sau de birouri, operatiunea nu va putea fi considerata de Fisc drept ocazionala, adica fara obligatia platii de TVA, chiar daca persoana realizeaza vanzarea printr-o singura tranzactie, iar in anul respectiv nu va mai efectua alte operatiuni imobiliare, conform viziunii Ministerului Finantelor asupra aplicarii TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice.
Consultantii fiscali si notarii au atentionat de mai multe ori in privinta caracterului interpretabil al prevederilor in vigoare referitoare la obligativitatea platii TVA pentru persoanele fizice care fac tranzactii imobiliare in scopul realizarii de profit. Astfel, in cazul unei constructii de tip bloc de locuinte, Fiscul va considera ca activitatea economica a persoanei fizice a inceput in momentul in care a angajat costuri pentru investitia respectiva.
O precizare care ar putea sa fie inclusa in normele Codului de procedura fiscala spune ca, in general, daca o persoana fizica realizeaza in cursul unui an mai mult de o vanzare de terenuri si constructii, altele decat cele utilizate in scopuri personale, devine persoana impozabila, indiferent daca operatiunea este sau nu scutita de TVA conform prevederilor din Codul fiscal. Cel putin in forma actuala a proiectului de clarificare a Codului de procedura fiscala, Finantele evita sa includa un prag valoric dincolo de care o tranzactie imobiliara realizata de o persoana fizica sa fie taxata automat cu TVA, asa cum se intampla in alte tari.
Avand in vedere perioada foarte limitata de timp in care o cladire este considerata noua, rezulta cu certitudine ca numai cu totul intamplator este posibil ca persoana fizica sa vanda astfel de cladiri in alte scopuri decat cele comerciale, considera autoritatile fiscale.
"Este suficient ca o persoana fizica sa realizeze o singura operatiune taxabila constand in vanzarea de cladiri noi sau terenuri construibile, pentru a-i reveni obligatia inregistrarii in scopuri de TVA", afirma Ministerul Finantelor. Conform prevederilor Codului fiscal, persoana fizica respectiva trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent inainte de efectuarea operatiunii in cauza.
Scutirea de la plata TVA este valabila numai daca operatiunile imobiliare constau numai in vanzari de constructii care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi considerate noi si in vanzari de orice alte terenuri decat cele construibile.
In acelasi timp, persoanele fizice care cumpara imobile in vederea revanzarii devin persoane impozabile din perspectiva TVA.
Noile reglementari ar urma sa specifice ca persoanele care realizeaza tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, care au caracter de continuitate, asa cum va fi explicat in norme, trebuie sa solicite la Fisc inregistrarea in scopuri de TVA chiar si inainte de inceperea activitatii economice si sa indeplineasca toate obligatiile ce decurg din aceasta calitate, la fel ca alte persoane impozabile.
Cu alte cuvinte, persoana care are de fapt o activitate de constructii sau de investitii imobiliare cu scopul realizarii de profit trebuie sa plateasca TVA la buget daca operatiunile sunt taxabile, dar are si dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri si servicii destinate activitatii sale economice.
Ministerul Finantelor reaminteste ca inca de la 1 iunie 2002, data intrarii in vigoare a Legii privind TVA, persoanele fizice care realizau tranzactii imobiliare in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate ar fi avut obligatia sa se inregistreze si sa plateasca TVA, deoarece pana la 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu exista nicio scutire de TVA pentru vanzarile de cladiri si terenuri, orice tranzactie fiind taxabila daca era realizata de o persoana impozabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO