• Leu / EUR4.9474
  • Leu / GBP5.8404
  • Leu / USD4.7141
Eveniment

Florin Cîţu, noul premier desemnat, vine în Parlament cu aceeaşi veche echipă a miniştrilor PNL. Analiştii cred că, în ciuda noii retorici, PNL şi Klaus Iohannis nu au renunţat la anticipate, de aici acest joc de-a învestitura

Florin Cîţu, noul premier desemnat, vine în Parlament cu aceeaşi veche echipă a miniştrilor PNL. Analiştii cred că, în ciuda noii retorici, PNL şi Klaus Iohannis nu au renunţat la anticipate, de aici acest joc de-a învestitura

Autor: Iulian Anghel

02.03.2020, 00:05 527

Premierul desemnat Florin Ciţu nu a făcut nicio modificare în echipa lui Ludovic Orban care guvernează ad-interim (cu excepţia poziţiei sale de ministru al finanţelor, la care era obligat) şi nici în programul de guvernare, cu excepţia câtorva ştersături pe care le-a trecut la capitolul „îndeplinite”.

În aceste condiţii, anunţul premierului desemnat, anume că a mandatat o echipă ca să negocieze  o majoritate parlamentară de guvernare, nu are nicio bază pentru reconciliere pentru că este greu de imaginat că majoritatea din Parlament (PSD, Pro România, ALDE, UDMR) ar putea învesti o echipă pe care a demis-o prin moţiune de cenzură (5 februarie) şi la a cărei încercare de reînvestitură a refuzat să participe (24 februarie).

Săpămâna aceasta se împlineşte o lună de când România nu are un guvern învestit cu întreaga putere de decizie, iar provizoratul mai poate dura pentru că nu există, deocamdată, niciun semn că guvernul minoritar propus al lui Cîţu va fi învestit, în condiţiile mai sus enunţate.

Florin Ciţu a fost desemnat de şeful statului să formeze guvernul, la 27 februarie, după ce Curtea Constitu­ţională a spus că nu este constituţională desemnarea unei persoane la şefia guvernului (Ludovic Orban) al cărei scop nu este acela de a-şi găsi o susţinere pentru guvernare, ci, dimpotrivă, de a rata validarea. Cîţu a fost unul dintre miniştrii guvernului Orban 1 care, repropus pentru învestitură (în echipa de guvern Orban 2), a cerut comisiilor de specialitate ale Parlamentului să voteze împotriva învestiturii sale. De altminteri, pe aceste gesturi de sfidare şi-a întemeiat Curtea Constituţională decizia de a declara neconstituţională nominalizarea, pentru a doua oară, a lui Orban ca şef al unui guvern. Logica constituţională este ca un premier propus să ceară un vot de încredere, a argumentat Curtea.

Florin Cîţu a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că a depus la Parlament lista cu miniştrii şi programul de guvernare.

Singura modificare în echipă este la Ministerul Finanţelor, acolo unde desemnat este Lucian Heiuş (în locul lui Cîţu, desemnat premier). Parla­mentul are 15 zile (de la depunerea listei guvernului) să voteze învestirea /respingerea guvernului propus.

Analiştii cred că, în ciuda noii retorici, PNL şi Klaus Iohannis nu au renunţat la anticipate, de aici acest joc de-a învestitura.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9474
Diferență: 0,004
Ieri: 4.9472
Azi: 4.7141
Diferență: 0,2573
Ieri: 4.7020
Azi: 5.8404
Diferență: 0,0977
Ieri: 5.8347
Azi: 4.8270
Diferență: 2,2778
Ieri: 4.7195