Eveniment

FMI permite Guvernului să dubleze în acest an plafonul garanţiei şi să încalce limita pentru Nabucco

Autor: Thomas Dinca - Mediafax

07.04.2011, 11:29 44

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permis Guvernului sădubleze în acest an plafonul garanţiilor acordate companiilor destat sau private, de la 7,6 miliarde lei la 14 miliarde lei, limităcare va putea fi chiar depăşită cu până la 9,6 miliarde lei pentrugaranţii acordate în proiectul Nabucco.

Noul plafon al garanţiilor publice a fost convenit de Guvern şiFMI în negocierile de la începutul acestui an pentru încheiereaacordului preventiv.

Premierul Emil Boc a anunţat, anul trecut, că firmele privatecare au câştigat proiecte europene vor avea posibilitatea săprimească garanţii guvernamentale pentru a contracta împrumuturi cucare să susţină financiar aceste proiecte de investiţii.

În urmă cu doi ani, în negocierile dintre Guvern şi FMI pentruîncheierea acordului de împrumut, plafonul de garanţiiguvernamentale a fost fixat la 6 miliarde lei, majorat ulterior lala 7,6 miliarde lei pentru 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010.Majorarea a fost acceptată sub condiţia ca garanţiile suplimentarefaţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusivfinanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţatede UE sau de alte instituţii multilaterale.

Memorandumul încheiat de Guvern cu FMI pentru acordul preventivrelevă însă că plafonul de garanţii luat în calcul pentru 2010 arămas la 7,6 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO