Eveniment

Fondul Proprietatea mai cere 160 mil. euro din vanzarea BCR

16.05.2008, 20:49 15

Fondul Proprietatea trebuie sa primeasca inca 160 mil. euro din privatizarea BCR, pe langa suma de 88 milioane euro obtinuta deja, conducerea societatii urmand sa discute in acest sens cu reprezentantii Ministerul Economiei si Finantelor, a declarat directorul general al Fondului, Dana Lulache.
Cele 88 de milioane de euro reprezinta 4% din fondurile obtinute de stat din privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), de 2,2 miliarde de euro, dar Fondul Proprietatea are dreptul la o suma care sa reprezinte 4% din valoarea institutiei de credit la momentul vanzarii, a afirmat Lulache.
"Fondul Proprietatea trebuia sa primeasca o suma din privatizarea BCR si anume pentru vanzarea unui pachet de 4% din actiunile bancii, si nu de 4% din pretul incasat de stat", a spus Lulache, fara sa precizeze baza legala in urma careia societatea solicita suma de 160 milioane de euro. Ea a spus ca spera ca cererea sa fie acceptata pe cale amiabila de catre Ministerul Economiei si Finantelor, in caz contrar urmand sa se ajunga in instanta.
Fondul Proprietatea a solicitat deja Ministerului Economiei o intalnire pentru discutii pe aceasta tema.
"S-au facut si demersuri pentru recuperea diferentei pe care noi o solicitam. Pot sa spun ca acum ne aflam intr-o faza prelitigioasa. Speram sa rezolvam aceasta situatie pe cale amiabila", a mai spus directorul general.
Pentru participatia de 36,88% la BCR, statul a primit 2,2 miliarde de euro. In functie de suma tranzactiei de privatizare a BCR, banca avea la acel moment o valoare de peste sase mld. euro. Astfel, suma solicitata de Fondul Proprietatea (4% din sase miliarde de euro) depaseste 240 de milioane de euro, din care societatea a primit deja 88 de milioane de euro.
Statul, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, este actionar majoritar al Fondului Proprietatea.
Lulache a mai spus ca administratorul Fondului Proprietatea va fi selectat in luna noiembrie 2008, iar Fondul va fi listat la Bursa in prima parte a anului viitor.
"Pana in luna iulie speram sa avem finalizata documentatia pentru selectia administratorului, care va fi prezentata Guvernului pentru aprobare. In luna august cred ca avem avizul Executivului, asa incat sa incepem procedura de selectie. Daca este definitivata procedura, putem spera ca in luna noiembrie sa avem selectia administratorului", a spus directorul general al Fondului Proprietatea. Ea a mai spus ca listarea se poate face din punct de vedere tehnic anterior desemnarii administratorului, insa este de preferat ca intrarea pe piata de capital sa fie realizata ulterior.
Conducerea Fondului a anuntat ca firma Schroders Investment Management din Marea Britanie a fost desemnata consultant financiar si va oferi consiliere societatii in alegerea administratorului de fond. Totodata, consultantul financiar va avea atributia sa evalueze performanta administratorului pentru primul an de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO