Eveniment

Fostul sef de la AVAS ii acuza pe salariatii institutiei

06.11.2006, 18:10 17

Razvan Orasanu, fostul sef al AVAS, sustine ca persoane din conducerea institutiei au facut presiuni pentru scoaterea uzinei Timpuri Noi de sub monitorizare, astfel incat pe o parte din terenul pe care isi desfasoara firma activitatea sa fie dezvoltat un proiect imobiliar.
Societatea Timpuri Noi a fost privatizata in anul 2003, atunci cand Asociatia Salariatilor a preluat un pachet de 69,9% din capitalul social cu 1,1 mil. euro. Ulterior, a fost realizata o majorare de capital, participatia actionarului majoritar urcand la 73% din titluri.
Potrivit lui Orasanu, uzina se afla sub monitorizare pana in anul 2008, insa persoane din conducerea AVAS au incercat de cinci ori, in timpul mandatului sau, sa inchida procesul de monitorizare mult mai devreme, ceea ce ar fi permis desfiintarea Asociatiei Salariatilor si vanzarea unor active.
"Odata ce procesul de postprivatizare era incheiat, Asociatia Salariatilor urma sa fie desfiintata, dupa care actionarii puteau decide vanzarea unor active", a afirmat Orasanu. El considera ca "miza afacerii" consta in terenul pe care isi desfasoara firma activitatea, in suprafata de 5,5 hectare, care potrivit presei centrale a fost evaluat la circa 30 mil. euro.
Orasanu mai sustine ca semnatura vicepresedintelui institutiei Laszlo Gyerko a fost falsificata, in urma cu o luna, intr-un document oficial al Autoritatii, care permitea firmei IMUM Medgidia sa vanda un teren, cazul fiind cercetat de Parchetul Constanta. El a precizat ca IMUM Medgidia avea nevoie de o scrisoare din partea AVAS cu mentiunea ca institutia este de acord cu vanzarea unui teren, care nu putea fi valorificat pentru ca exista o interdictie din partea Agentiei Nationale de Cadastru.
Orasanu a adaugat ca in ultimul an a mai existat un caz similar, atunci cand un consilier al institutiei a fotocopiat semnatura Giliolei Ciorteanu, fost vicepresedinte al AVAS pe un document privind privatizarea BCR. Totodata, fostul presedinte al AVAS considera ca salariatii institutiei sunt capabili sa aduca falsuri in documentele oficiale ale institutiei.
"Oamenii din AVAS sunt in stare sa schimbe numerele de inregistrare ale documentelor si sa puna semnaturi acolo unde nu exista", a declarat Orasanu.
AVAS a cheltuit 107,4 mil. lei (peste 30 mil. euro) pentru privatizarea BCR, incluzand cheltuieli de consultanta si comisioane bancare, dar si indemnizatiile membrilor comisiei de privatizare, au declarat surse oficiale.
O suma de 83,9 mil. lei a fost cheltuita pentru servicii de consultanta in privatizarea BCR si pentru comisioane bancare, iar 23,5 milioane de lei au fost achitate pentru stingerea obligatiilor de plata stabilite in sarcina bancii si a AVAS prin sentinte judecatoresti definitive si irevocabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO