Eveniment

Franks, FMI: Creşterea preţurilor ar putea obliga BNR să-şi revizuiească politicile

Autor: Marius Radu - Mediafax

09.05.2011, 10:26 334

BNR s-a putea vede obligată să-şi revizuiască politicile înurmătoarele luni pentru a atinge ţinta de inflaţie în condiţiile încare preţurile au crescut mai mult decât s-a anticipat, apreciazăşeful misiunii FMI la Bucureşti Jeffrey Franks.

Într-o conferinţă de presă organizată la sediul BNR în aceastădimineaţă, Franks, care alături de reprezentanţii UE a prezentatconcluziile primei misiuni de evaluare a acordului de tip preventivîncheiat de România cu cu Fondul pentru o perioadă de doi ani, aapreciat că administraţia de la Bucureşti a avut unele rezultate,adăugând însă că prudenţa rămâne cuvântul de ordine.

Franks a admis că inflaţia acrescut mai repede decât s-a estimat, explicatia ţinând decreşterea preţurilor combustibililor şi a preţurilor administrate.Potrivit lui Franks, în 2011, inflaţia ar putea depasi5%, lucru care ar putea obliga BNR să-şi ajustezepoliticile în urmatoarele doua luni. Recent, BNR a ridicat prognozade inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%.

Potrivit şefului misiunii FMI,ţinta de deficit bugetar pentru 20011 convenită cu Fondul şi cu UEeste relativ uşor de atins, problematică rămânând ţinta pentru 2012care trebuie să coboare sub 3%.

"Ţinta de 3% pentru 2012 rămâne oprovocare" în condiţiile în care există presiuni politice pentrureluarea cheltuielilor sau pentru reducerea unor impozite, însituaţia în care ajustarea cheltuielilor la venituri nu este unlucru definitiv câştigat, potrivit lui Franks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO