Eveniment

Fuia: Fermierii români şi comunităţile locale sunt în genunchi în faţa băncilor străine

Fuia: Fermierii români şi comunităţile locale sunt în genunchi în faţa băncilor străine

Autor: Liviu Iancu - Mediafax

13.04.2012, 00:06 1221

Fermierii români şi comunităţile locale sunt în genunchi în faţa băncilor străine, iar agricultura românească are ne­voie de o bancă a fermierilor, a de­cla­rat ministrul agriculturii, Stelian Fuia.

"Creditele sunt scumpe în Româ­nia. În Bulgaria se iau credite cu 2%, iar la noi dobânzile sunt similare cu cele la creditele ipotecare. Dacă un fermier ar avea dobândă de 2%, ar putea lua un credit de un milion de euro şi şi-ar putea dubla ferma, dar cu dobândă de 14% este foarte dificil", a spus Fuia.

El a afirmat că este necesară înfiin­ţarea unei bănci după modelul Farmers Bank din SUA. "O bancă a fermierilor şi a comuni­tă­ţilor locale, care să se im­pli­ce activ în finanţarea agriculturii şi a comunităţilor rurale, pentru că astăzi fermierii români şi comunităţile locale sunt în genunchi în faţa băncilor străine. Po­liticile băn­cilor străine în România sunt orien­tate spre un profit excesiv şi mai puţin spre im­plicarea activă a unui sec­tor strategic precum agricultura şi dez­voltarea rurală", a adăugat ministrul.

Acesta a arătat că sunt puţine bănci care investesc în agricultură, iar siste­mul ban­car rămâne inaccesibil pentru fer­mier şi priveşte "aristocratic" la agri­cul­tori, cu suspiciunea că sunt debitori ris­canţi.

"Competitivitatea şi pro­duc­tivitatea sistemului agricol se măsoară şi prin interacţiunea sa cu sistemul fi­nanciar-bancar, iar ideea foarte multă vre­me a fost că agricultura este ceva rural, pentru care pot fi dezvoltate cu greu­tate produse bancare", a mai spus ministrul agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO