Eveniment

Gândul: O nouă generaţie pentru agricultura românească! Vizita ministrului Florin Ionuţ Barbu la Fabrica de Zahăr de la Luduş

Gândul: O nouă generaţie pentru agricultura...

Autor: Gândul

04.10.2023, 16:45 202

Ministrului Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, a declarat, miercuri, prezent la Fabrica de Zahăr de la Luduş că reînceperea producţiei la unitatea din localitatea mureşeană este o dovadă clară de patriotism.

Ministrul Florin Ionuţ Barbu a vizitat miercuri, Fabrica de Zahăr Premium de la Luduş împreună cu Mihaela Neagu, acţionara fabricii, şi cu deputatul PSD  Dumitriţa Gliga, preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor subordonate şi aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale: AFIR, Direcţia Agricolă, precum şi Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş.

Florin Ionuţ Barbu avut o întâlnire cu reprezentanţii societăţii, urmată de o vizită în fabrică pentru a asista la procesul de fabricare a zahărului şi pentru a discuta cu personalul şi reprezentanţii Sindicatului Liber al Salariaţilor S.C. «Zahărul» S.A. LUDUŞ:

„Când am intrat astăzi în Fabrica de Zahăr de la Luduş, am simţit imediat mirosul de zahăr ars şi m-am întors cu gândul în copilărie, la crema de zahăr ars pe care o pregătea mama cu drag, iar noi ne bucuram de un moment special, duminica, când ne întorceam de la biserică. Acesta a fost primul meu sentiment la intrarea în fabrică: că sunt acasă, printre ai mei, aici în România. Iar sentimentul acesta este foarte important, mai ales că Fabrica de Zahăr Luduş este un proiect salvat anul acesta de investitori români, care au avut credinţă şi au reuşit cu mari eforturi ca în doar câteva luni să contracteze sfeclă de zahăr de la fermierii care cultivă pământurile ţării, pentru a reuşi astăzi să producă zahăr românesc 100% din sfeclă de zahăr din România. Iar consumatorii sunt cei mai norocoşi, pentru că acum pot găsi pe raftul supermarketurilor un produs de cea mai bună calitate, netratat, produs din materie primă de aici, de acasă”, a declarat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a felicitat conducerea fabricii pentru parteneriatul încheiat cu fermierii români şi şi-a exprimat încrederea că suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr vor creşte, iar fabrica va intra într-un proces de retehnologizare.

În acest context, ministrul a transmis celor prezenţi că, din acest an, Ministerul Agriculturii acordă o subvenţie mai mare producătorilor de sfeclă de zahăr pentru a încuraja fermierii români să continue să producă.

„Producţia de zahăr de anul acesta arată cu adevărat că aici există patriotism şi sunt sigur că orice român adevărat care investeşte în România îşi doreşte să obţină produse care să se regăsească pe rafturile magazinelor din ţară. Acest lucru se realizează cu ajutorul dumneavoastră, al fermierilor. Am satisfacţia că prin determinare şi efort, s-a reuşit salvarea fabricii de zahăr, iar munca salariaţilor şi activitatea fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr în zonă vor continua. Această investiţie importantă pentru relansarea producţiei de zahăr din ţară reprezintă o dovadă că agricultura românească are potenţial şi viitor”, a declarat ministrul Florin-Ionuţ Barbu.

„Pe 22 septembrie a început campania de recoltare şi prelucrare a sfeclei de zahăr, fiind deja livrate cantităţi de zahăr către magazinele din România, astfel încât consumatorii români să poată găsi la raft zahăr românesc 100% din sfeclă de zahăr. Fabrica de zahăr Premium Luduş poate produce din sfeclă de zahăr o cantitate de 70.000 tone de zahăr/anual, acesta este şi motivul pentru care sper că fermierii români vor considera culturile de sfeclă o oportunitate pentru perioada următoare”, a menţionat Mihaela Neagu, acţionara  Fabricii de Zahăr Premium Luduş.

De asemenea, ministrul Agriculturii a discutat cu fermierii cultivatori de zahăr cărora le-a transmis că performanţa Fabricii de Zahăr depinde de activitatea lor şi i-a asigurat de tot sprijinul său şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, astfel încât aceştia să continue să cultive, să mărească suprafeţele cultivate şi producţia. Procesarea reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Ministerului de resort.

În acest context, Florin-Ionuţ Barbu a subliniat că în perioada următoare va fi lansată procedura de depunere a cererilor prin Programul INVESTALIM, care beneficiază de o alocare de 600 milioane de euro, pentru mai multe categorii de produse, inclusiv procesarea zahărului în România. Ministrul a explicat, de asemenea, avantajele Programului de sprijin pentru independenţă energetică destinat procesatorilor şi fermierilor, ce va fi finanţat prin Fondul de Modernizare.

Fabrica de Zahăr Premium Luduş a fost preluată de investitori români la sfârşitul lunii ianuarie 2023 şi a început procesarea sfeclei de zahăr de pe o suprafaţă de aprox. 3400 ha de la fermieri din judeţele: Mureş, Cluj, Braşov, Alba, Bistriţa-Năsăud şi Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO