Eveniment

Generalul Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa: România, ca parte a Uniunii Europene şi parte a NATO, poate contribui la asigurarea securităţii pentru restul regiunii

Generalul Ben Hodges: România are una dintre cele mai bune armate din NATO, deci vom fi aici, în România, pentru mult timp.

Generalul Ben Hodges: România are una dintre cele mai bune armate din NATO, deci vom fi aici, în România, pentru mult timp.

Autor: Ramona Cornea

13.11.2023, 00:06 167

„Pentru noi, Statele Unite, România este centrul de greutate. (...)România se află în acest loc în care poţi avea nu doar potenţial de dezvoltare, ci şi un loc unde să învăţăm şi să ne dăm seama cum să îmbunătăţim securitatea“.

România poate fi un factor important în asigurarea securităţii din regiune prin statutul său de membră a Uniunii Europene şi a NATO, susţine generalul în rezervă Ben Hodges,  fost comandant al trupelor SUA în Europa.

„Pe harta regiunii Mării Negre, România poate fi cea mai importantă ţară. Pentru noi, Statele Unite, România este centrul de greutate. Avem mii de trupe americane în apropiere de Constanţa, iar Forţele Aeriene zboară din Câmpia Turzii, care este o bază aeriană românească. Din punctul de vedere al securităţii, evident, alături de restul NATO, este locul perfect din care să ajutăm să proiectăm puterea în Marea Neagră. Cred că este foarte impresionant felul în care a lucrat Ministerul Apărării din România pentru modernizarea forţelor române“, a spus generalul american în rezervă în cadrul evenimentului „Humans and versus machines, AI is what we make of it“, organizat de Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL).

Ben Hodges a fost comandant al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018 şi comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014. Hodges a mai spus că România este o ţară foarte importantă pentru NATO, cu una dintre cele mai bune armate din alianţă. „România are una dintre cele mai bune armate din NATO, deci vom fi aici, în România, pentru mult timp.“

„România, parte a Uniunii Europene, parte a NATO, poate contribui la asigurarea securităţii pentru restul regiunii, mai ales când Ucraina este în război. Aşadar, România se află în acest loc în care poţi avea nu doar potenţial de dezvoltare, ci şi un loc unde să învăţăm şi a ne dăm seama cum să îmbunătăţim securitatea. Statele Unite ale Americii au ajuns, în sfârşit, să dezvolte o strategie pentru regiunea Mării Negre. Aliaţii noştri turci nu au încredere în noi. Georgienii nu cred că noi am fost întotdeauna dedicaţi regiunii“, a mai spus Ben Hodges în cadrul evenimentului.

Per total, la nivel de regiune, strategia de apărare trebuie să cuprindă şi diplomaţie şi investiţii economice, nu doar prezenţa militară, crede generalul în rezervă.

„Cred că, în sfârşit, începem să privim harta regiunii ca pe un întreg, nu ne uităm la ţări individuale ca la insule, cred că vom avea o strategie care este cuprinzătoare, care include diplomaţie şi investiţii economice, nu doar prezenţa militară. Deci este o perioadă provocatoare. Există o mulţime de lucruri rele acolo, iar chinezii se uită să vadă dacă Occidentul este capabil? Avem voinţa, posibilitatea şi capacitatea de a face tot ce este necesar pentru a învinge Rusia, de a ajuta la forţarea unei soluţii paşnice în Orientul Mijlociu, de a descuraja Iranul să ia decizii proaste şi de a fi totuşi pregătiţi să înfruntăm Chinei? Asta este miza aici, nu va fi uşor sau ieftin“, a concluzionat Hodges.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO