Eveniment

Georgiana Iancu, EY: Urmează să se hotărască prin ordin de preşedinte ANAF data de la care se adoptă facturarea electronică obligatorie în România. Companiile care nu facturează produse cu risc fiscal ridicat trebuie să fie foarte atente

EY „e-Factura – următorul pas către digitalizarea fiscală din România”

Georgiana Iancu, EY: Urmează să se hotărască prin...

Autor: Răzvan Botea

22.08.2023, 11:25 3963

Georgiana Iancu, EY: Urmează să se hotărască prin ordin de preşedinte ANAF data de la care se adoptă facturarea electronică obligatorie în România. Companiile care nu facturează produse cu risc fiscal ridicat trebuie să fie foarte atente

Urmează să se hotărască prin ordin de preşedinte ANAF data de la care se adoptă facturarea electronică obligatorie în România, termenul legal fiind de 30 de zile de la momentul obţinerii unei derogări din partea Consiliului UE, a spus Georgiana Iancu, partener EY România, liderul departamentului de taxe indirecte, în cadrul webinarului EY „e-Factura – următorul pas către digitalizarea fiscală din România”.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, în termen de 30 de zile trebuie să se hotărască prin ordin de preşedinte ANAF data de la care se adoptă facturare electronică obligatorie precum şi categoriile de operatori economici. Ce înseamnă acest lucru pentru mediul de afaceri? Pe scurt, impactul va fi în principal acela că toate informaţiile din facturi vor fi transmise prin intermediul platformei e-factura”, a spus ea.

EY organizează marţi, 22 august, un webinar privind e-factura, în cadrul căreia reprezentanţii ANAF sau ai Ministerului de Finanţe, împreună cu specialiştii EY, discută despre când se va implementa facturarea electronică obligatorie în România, care ar putea fi cadrul legal şi cum arată implementarea sau stadiul de implementare al e-factura în alte state europene.

Ce a mai spus Georgiana Iancu la EY „e-Factura – următorul pas către digitalizarea fiscală din România”:

Despre factura electronică business to business la nivel generalizat se discută deja de mai bine de doi ani despre planurile introducerii facturării electronice generalizate în România. Pe 14 ianuarie 2022, România a solicitat Consiliului UE o măsură specială de derogare de la prevederile Directivei de TVA pentru a putea introduce în mod obligatoriu şi la nivel generalizat e-factura pentru tranzacţiile business to business.

Pe 27 iulie acest an a fost publicată derogarea acordată de Consiliul Uniunii Europene României pentru a adopta o regulă specială de derogare de la prevederile specifice de facturare din directiva europeană.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în termen de 30 de zile trebuie să se hotărască prin ordin de preşedinte ANAF data de la care se adoptă facturare electronică obligatorie precum şi categoriile de operatori economici. Ce înseamnă acest lucru pentru mediul de afaceri? Pe scurt, impactul va fi în principal acela că toate informaţiile din facturi vor fi transmise prin intermediul platformei e-factura.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu facturaţi produse cu risc fiscal ridicat şi este extrem de important să ştiţi ce implică această platformă. În primul rând va trebui să vă asiguraţi că transpuneţi conţinutul din facturi într-un format XML, predefinit pe care va trebui să-l încărcaţi prin spaţiul privat virtual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO