Eveniment

Germania se îmbogăţeşte, în timp ce sudul european rămâne în urmă

Germania se îmbogăţeşte, în timp ce sudul european...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.06.2016, 00:04 1622

Inegalitatea distribuirii avuţiei din zona euro se măreşte, creşterea preţurilor proprietăţilor imobiliare ajutându-i pe nemţi să devină mai bogaţi, pe când ţările din sudul Europei rămân în urmă, arată un studiu al fondului de investiţii Flossbach von Storch.

În timp ce diferenţa dintre ţările nordice, precum Olanda, şi cele din sud, ca Portugalia, este de mult timp o caracteristică a zonei euro, analiza arată că decalajul se lărgeşte continuu.

Luând în considerare un coş de active incluzând proprietăţi imo­biliare, obiecte de artă şi vinuri scumpe, studiul ajunge la concluzia că avuţia Germaniei şi cea a Austriei erau la sfârşitul anului trecut cu 7% mai mari decât în anul anterior.

Creşterile sunt de aproape două ori mai mari decât cele din Italia şi Spania. Grecii şi-au văzut averile coborând cu mai mult de 4%. Preţurile activelor imobiliare, care, spre exemplu, s-au majorat cu peste 6% în Germania, au cel mai puternic efect de creştere asupra avuţiei. Această diferenţă creează tensiuni politice în zona euro, iar preţurile mai mici ale proprietăţilor din ţările sudice afectează băncile de acolo. Aceste bănci au acordat împrumuturi pentru care au acceptat ca garanţie locuinţe şi proprietăţi imobiliare comerciale.

„Până în 2006, când bula s-a spart, ţările din sud pur şi simplu decolau. Acum sunt într-o situaţie asemănătoare cu cea a Japoniei”, spune Thomas Mayer, fondator al institutului de cercetare care a realizat studiul.

Japonia  se confruntă de ani buni cu o economie stagnantă şi datorii guvernamentale tot mai mari. Unii economişti se tem că o soartă similară vor avea ţările europene.

„Ţările din nord nu au avut o inflaţie atât de puternică şi au ieşit mai bine”, a mai spus Mayer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO