Eveniment

Greva profesorilor continuă: „România educată se îndreaptă spre România eşuată“

Sindicatele din educaţie susţin că circa 15.000 de dascăli au protestat joi în Bucureşti. Reprezentanţii profesorilor au respins oferta guvernului ce presupunea vouchere de 2.500 de lei acordate în două tranşe. Sindicaliştii spun că oferta este umilitoare.

Sindicatele din educaţie susţin că circa 15.000 de dascăli au protestat joi în Bucureşti. Reprezentanţii profesorilor au respins oferta guvernului ce presupunea vouchere de 2.500 de lei acordate în două tranşe. Sindicaliştii spun că oferta este umilitoare.

Autor: Ramona Cornea

26.05.2023, 08:00 2467

Pentru prima dată, companii private precum Chicomplex, Bosch şi Terapia au luat poziţie şi cer majorarea salariilor profesorilor ♦ „Oamenii aşteaptă măriri salariale. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensii“ ♦ „Ne-am săturat să avem un sistem subfinanţat. Vrem o resursă umană suficientă şi motivată astfel încât să aibă satisfacţii nu numai din punct de vedere profesional, cât şi material“.

Sindicatele din educaţie au decis să respingă propunerile venite din partea guvernului, astfel că greva generală a profesorilor continuă. Mai mult, joi a avut loc un protest de amploare al profesorilor în Bucureşti, la care sindicaliştii susţin că au participat circa 15.000 de persoane.

În discuţiile de miercuri, miniştrii prezenţi nu au pus pe masă creşterile salariale pe care le aşteaptă dascălii, ci le-au propus vouchere pe care ei le-au numit carduri de sprijin pentru carieră şi pe care le-au împărţit în două tranşe: una de 1.000 de lei în iunie şi una de 1.500 de lei în octombrie pentru personalul didactic şi câte 500 de lei în aceleaşi luni pentru personalul nedidactic.

Reprezentanţii profesorilor au văzut oferta ca pe una umilitoare.

„Am hotărât să dăm un răspuns guvernului la oferta înaintată aseară. Miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un nu hotărât acestei oferte. În acest moment, prin atitudinea guvernului, prin atitudinea Parlamentului României, România educată devine un conţinut lipsit de sens. Îl las aici împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată. (...) România educată este un concept frumos, dar golit de conţinut. Ne-am săturat să avem un sistem subfinanţat. Vrem un învăţământ modern, vrem o resursă umană suficientă şi motivată astfel încât să aibă satisfacţii nu numai din punct de vedere profesional, cât şi material“, a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, la acţiunea de protest organizată joi în Bucureşti. 

În plus, cadrele didactice anunţă un nou marş de protest, unul programat pentru săptămâna viitoare, marţi. Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a punctat că aceste vouchere pe care le-au pus pe masă guvernanţii nu sunt venituri care vor contribui la pensiile profesorilor.

„Oamenii aşteaptă măriri salariale. Oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensii. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensii. (...) Prin urmare, tot ce se întâmplă în continuare, mă refer la examene, responsabil este Guvernul României. Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi părinţilor pentru ceea ce urmează“, a detaliat el la proteste.

Pentru prima dată, mediul privat a luat poziţie şi reacţionează la situaţia din educaţie. Astfel, companii precum Chimcomplex, Terapia şi Bosch au ieşit cu reacţii publice prin care susţin mărirea salariilor profesorilor.

„Majorarea salariilor profesorilor nu este doar o necesitate morală, ci şi o investiţie strategică în viitorul ţării noastre. Oferta guvernului trebuie să reflecte recunoaşterea meritelor şi responsabilităţilor pe care le poartă profesorii în slujba educaţiei şi dezvoltării naţionale. Sarcinile şi provocările acestora nu ar trebui să fie subestimate, iar compensarea lor trebuie să fie în concordanţă cu acestea“, au transmis reprezentanţii Chimcomplex.

Luni, profesorii au dat startul grevei generale, iar sindicatele din educaţie spun că 72% dintre cadrele didactice au participat. Profesorii cer ca salariul unui debutant, în funcţie de care se calculează toate salariile din educaţie, să ajungă la salariul mediu brut pe economie, care este de circa 6.900 de lei, adică 4.300 lei net. Efortul bugetar, calculat tot de guvern, ar fi fost de 8 mld. lei, adică puţin peste 1,5 mld. euro.

Profesorii cer majorarea salariilor plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

În plus, ei vor o regulă ce presupune indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare muncite de personalul didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ.

De altfel, Legea educaţiei a trecut luni de Senat, camera decizională, şi se află la promulgare pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. Din lege au fost scoase creşterile salariale ale profesorilor.

Un profesor debutant câştigă în România 2.400 de lei net pe lună în timpul anului şcolar şi circa 2.200 de lei în timpul vacanţei.

Pentru a ajunge în vârful ierarhiei salarizării, adică la o creştere de 77%, trebuie să petreacă în medie 40 de ani la catedră.

În anul şcolar 2021 – 2022, numărul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar a fost de 210.317 , personalul didactic auxiliar a ajuns la 21.093 de persoane, personalul administrativ a fost de 7.564 de persoane, iar personalul de întreţinere şi operaţional a fost de 53.626 de persoane, după cum arată datele de la Ministerul Educaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO