Eveniment

Guvernul adoptă astăzi hotărârea pentru organizarea şi funcţionarea agenţiei-mamut care să controleze toate companiile de stat

Guvernul adoptă astăzi hotărârea pentru organizarea...

Autor: Răzvan Botea

27.07.2023, 13:59 652

Guvernul adoptă astăzi hotărârea pentru înfiinţarea agenţiei care să controleze toate companiile de stat, conform listei de acte normative incluse pe agenda guvernului. Este vorba de un proiect de hotărâre de guvern (HG) privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice.

Potrivi actului normativ promulgat, funcţia de coordonare a întreprinderilor publice urmează fie realizată de către Agentia pentru Monitorizarea si Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) şi bugetul acesteia ar urma să fie de maxim 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat şi finanţarea va veni din amenzi. AMEPIP va fi direct în subordinea premierului.

Instituţia are rolul de a elabora şi de a propune guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernanţă corporativă la nivelul autorităţilor publice tutelare, respectiv de a aplica sancţiuni pentru abaterile identificate, se arată în nota de fundamentare.

Preşedintele şi vicepreşedinţii vor avea salarii similare secretarilor de stat din guvern, respectiv subsecretarilor de stat, adică aproape de 10.000 de lei net. Preşedintele AMEPIP va fi Mircea Abrudean, susţinut de liberali.

AMEPIP se va finanţa din surse proprii, mai susţin iniţiatorii proiectelor de acte normative:  „Veniturile proprii ale Agenţiei provin din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate şi dintrun tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situaţiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al preşedintelui Agenţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO