Eveniment

Guvernul renunţă la impozitul universal pe cifra de afaceri, dar nu şi la „impozitul de solidaritate“

Guvernul renunţă la impozitul universal pe cifra de...

Autor: Iulian Anghel

18.07.2017, 00:05 347

♦ Impozitul de solidaritate înseamnă, practic, trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor.

Premierul Mihai Tudose a anunţat ieri că Executivul a renunţat la impozitul universal pe cifra de afaceri, dar că „taxa de solidaritate“ pentru veniturile mari, într-un procent ce nu a fost încă stabilit, se va aplica, dacă aduce bani buni la buget.

„Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Eu am luat această decizie pe baza discuţiei şi a materialelor pe care mi le-a dat ministrul finanţelor Ionuţ Mişa. Azi (ieri  - n. red.) am prezentat şi coaliţiei elementele care au stat la baza acestei decizii şi consideraţi încheiat acest subiect“, a declarat premierul la finalul şedinţei coaliţiei PSD/ALDE în cadrul căreia s-a analizat activitatea Executivului.

Introducerea impozitului pe venitul tuturor companiilor, în locul impozitului pe profit, a ţinut, vreme de o lună de la instalarea guvernului, capul de afiş şi a provocat nemulţumirea majoră a mediului de business pentru că sunt multe afaceri care au o cifră de vânzări mare, dar marje mici de profit, acesta fiind obţinut tocmai din rulajele mari. Premierul a susţinut, citat de Mediafax, că apariţia acestei propuneri în programul de guvernare a apărut în încercarea de a evita „zone în care actori economici au impresia că sunt mai dibaci“ decât statul. Premierul a reluat astfel, indirect, acuzaţii mai vechi potrivit cărora multinaţionalele ar exporta profitul plătind puţin statului în cadrul impozitului pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO