Eveniment

Guvernul spune stop institutiilor publice la cumpararea de masini si mobila

13.11.2007, 20:18 80

Guvernul va interzice institutiilor publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, sa mai achizitioneze autoturisme si mobilier in perioada ramasa pana la sfarsitul acestui an, pentru a limita cheltuielile bugetare, au declarat surse oficiale.
Guvernul interzice institutiilor publice sa mai cumpere in acest an masini si piese de mobilier. De la aceasta restrictie vor fi exceptate autoturismele si mobilierul achizitionate pentru activitatile desfasurate cu acordul Guvernului de ministere si alte institutii ale administratiei publice centrale, precum si pentru proiecte finantate din imprumuturi externe si/sau fonduri nerambursabile.
"Achizitiile publice de mobilier si autoturisme aflate in derulare vor fi incheiate numai daca autoritatea contractanta a transmis deja comunicarea privind rezultatul aplicarii procedurii de achizitie publica", au afirmat sursele citate.
Restrictia va fi introdusa prin a treia rectificare bugetara pe 2007.
In 2006, Guvernul a introdus o restrictie similara, interzicand institutiilor publice sa achizitioneze autoturisme si mobilier pentru ultimul semestru al anului.
Erau exceptate atunci institutiile publice nou-infiintate, crese si gradinite, proiectele finantate din imprumuturi externe si/sau fonduri nerambursabile, operatiunile de dotare cu mobilier scolar a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, a caminelor si cantinelor pentru elevi si studenti, precum si pentru activitati specifice ale ministerelor si administratiei publice centrale.
Exceptie mai faceau autoritatile si institutiile publice, numai pentru mobilierul necesar personalului angajat in scopul indeplinirii angajamentelor UE, achizitiile de autoturisme si mobilier din fonduri provenind din donatii si sponsorizari, achizitiile de autoturisme in regim de leasing financiar si obiectivele de investitii cu termen de punere in functiune in 2006, cu conditia ca in devizul general al lucrarii sa fi fost prevazuta, ca prima dotare, achizitionarea de autoturisme si/sau de mobilier. Restrictia a fost ridicata la inceputul acestui an.
Ministrul economiei si finantelor (MEF), Varujan Vosganian, a anuntat, saptamana trecuta, ca Executivul va aproba a treia rectificare bugetara din acest an, operatiunea vizand reducerea cheltuielilor pentru majoritatea ministerelor, cu o suma totala de 2-3 miliarde de lei (700-800 de milioane de euro), in principal la capitolul bunuri si servicii.
"Am luat destule masini, destule aparate de aer conditionat", a spus Vosganian.
Proiectul ordonantei de urgenta pentru rectificarea bugetara prevede diminuarea bugetelor la noua ministere si acordarea de fonduri suplimentare pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata salariilor in penitenciare, ajutoare de incalzire, au declarat ieri surse din MEF.
Proiectul prevede si diminuarea deficitului bugetului general consolidat de la 2,7% la 2,4% din Produsul Intern Brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO