Eveniment

Guvernul nu a trecut la sacrificarea investiţiilor în vremuri de criză: cresc cheltuielile cu investiţiile publice, dar investiţiile private frânează. Analiştii economici: Creşterea economică prin investiţii ar fi ideală, dar constrângerile sunt enorme

Laurian Lungu, economist: Ideea de relansare economică prin investiţi este bună, dar există o limita a capacităţii statului de a se împrumută şi aici trebuie angrenat sectorul privat. În principiu, anul acesta s-au făcut investiţii şi poate se vor mai face până la sfârşitul anului, dar cu consecinţa unei datorii publice

Laurian Lungu, economist: Ideea de relansare economică prin investiţi este bună, dar există o limita a capacităţii statului de a se împrumută şi aici trebuie angrenat sectorul privat. În principiu, anul acesta s-au făcut investiţii şi poate se vor mai face până la sfârşitul anului, dar cu consecinţa unei datorii publice

Autor: Răzvan Botea

25.08.2020, 13:00 874

Execuţia bugetară la 6 luni şi majorarea cheltuielilor de stat cu investiţiile la ultima rectificare bugetară arată că guvernul nu a sacrificat investiţiile în acest an, o „abatere“  de la această practică întâlnită des în ultimii ani, atunci când bugetul de stat era constrâns.

„Dacă ne uităm la execuţia bugetară, în sectorul public a fost o creştere destul de mare a investiţiilor. Fiind an electoral la nivel local mulţi primari implementează proiecte de investiţii, dar pare că şi lucrările mari de infrastructură au fost pornite, ceea ce este un lucru bun. Aceste mişcări se văd în execuţia bugetară“, comentează pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Totodată, guvernul, la ultima rectificare bugetară, şi-a programat o creştere a cheltuielilor cu investiţiile în acest an de 486 mil. lei. Execuţia bugetară la 6 luni arată investiţii (cheltuieli de capital) de 9,4 mld. lei, un plus de 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Ideea de relansare economică prin investiţii este bună, dar există o limită a capacităţii statului de a se împrumuta şi aici trebuie angrenat sectorul privat. În principiu, anul acesta s-au făcut investiţii şi poate se vor mai face până la sfârşitul anului, dar cu consecinţă unei datorii publice“, a spus pentru ZF Laurian Lungu, economist.

Cu toate acestea, investiţiile private, care însemnau în anii trecuţi mai bine de 20% din PIB, vor scădea, iar scăderea nu poate fi contrabalansată de creşterea investiţiilor publice, care înseamnă sub 5% din PIB. Astfel, prognoza anticipează că investiţiile (formarea brută de capital fix) vor avea o contribuţie negativă  de 0,8 puncte procentuale la creşterea PIB în 2020.

„În privat cel mai probabil investiţiile vor scădea, în contextul în care am avut acest şoc generat de pandemie care a condus la scăderea semnificativă a investiţiilor şi multe investiţii din sectorul privat au fost puse în aşteptare.  Mă aştept în a doua jumătate a anului să vedem şi o revigorare a investiţiilor private, dar pe întreg anul vor scădea“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Consumul, care face 80% din PIB, a venit în 2019 cu un aport de 4,8 puncte procentuale la creşterea economică de 4,1% din 2019. Pe de altă parte, investiţiile, cu 23% din PIB, au adus un plus la creşterea economică de 3,8 puncte procentuale.

Laurian Lungu este de părere că ponderea consumului în creşterea eco­nomică se va tempera în prioada următoare şi, ca un efect de contrabalansare, ponderea investiţiilor sau a exporturilor va creşte.

„Cred că vom avea o tranziţie. Creşterea noastră economică a fost bazată excesiv pe consum. Consumul va există, dar probabil că nu va mai creşte la ratele la care a crescut în ultimii 5-6 ani. Atunci sigur că ai nevoie să contrabalansezi şi creşterea economică să ţi-o asiguri fie prin investiţii, fie prin exporturi mai ridicate.“

Investiţiile în economie, atât private, cât şi publice, au înergistrat o creştere de 18% în 2019 faţă de anul anterior, când creşterea a fost de 0,8%. În 2017 şi 2016 însă, investiţiile în economie au scăzut cu ritmuri anuale de -6,4%, respectiv -3,3%. Datele Băncii Naţionale a României pentru primul trimestru al acestui an arată o creştere consistentă a investiţiilor: +5% an/an.

„Investiţiile nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie, dar sunt la un nivel încurajator. În condiţiile în care se fac eforturi în relansarea economică sunt importante. Este însă este o problemă de priorităţi. Noi încă punem accentul pe infrastructură, care este o prioritate, dar a secolului trecut“, comentează Mircea Coşea (foto jos), analist economic.

În opinia sa, România are de recuperat la capitole precum infrastructură, sănătate, însă trebuie să se adapteze şi la schimbarea economiilor vestice, cum ar fi trecerea de la motorul pe combustie la motorul electric. „Obiectivul cel mai important din punctul meu de vedere sunt investiţiile care trebuie să reducă deficitul balanţei comerciale. Dacă nu vom face eforturi pentru modernizarea serioasă a economiei vom pierde din export, pentru că ţări precum Franţa şi Germania fac investiţii în modernizarea economiei“, a mai spus Mircea Coşea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO