Eveniment

Hidroelectrica şi Electrica vor fi listate la bursă în iunie, iar CEN Oltenia în octombrie

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Carol Dan

12.01.2014, 20:11 796

Companiile de stat Hidroelectrica şi Electrica vor fi listate în iunie, atât la bursa din Bucureşti, cât şi la cea din Londra, iar Complexul Energetic Oltenia va ieşi pe bursă în octombrie, potrivit ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă.

Declaraţia sa, făcută cu câteva zile înainte ca delegaţia FMI să vină în România (în a doua parte a lunii ianuarie), ar putea fi considerată un fel de angajament al listării acestor companii de stat. În 2013, când nimeni nu se aştepta, după amânări de ani de zile, listările  de success ale companiilor ener­getice Nuclear­electrica şi Romgaz au strâns 450 de milioane de euro de pe bursă. 

Departamentul pentru Energie, acţio­narul majoritar al celor trei companii, va plasa pe bursă 51% din capitalul distribuitorului de ener­gie Electrica SA.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

WikiZF: Profilul companiei Electrica

Înainte de această operaţiune, compania va fi divizată prin separarea unei firme care va prelua toate participaţiile minoritare deţinute la alte societăţi.

Electrica este acţionar minoritar la ENEL Energie Muntenia (unde deţine 23,57%), ENEL Distribuţie Muntenia (23,57%), ENEL Distribuţie Banat (24,86%), ENEL Distribuţie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%). Totodată, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri.

„Toate pachetele minoritare de acţiuni deţinute de Electrica vor fi transferate într-o societate de administrare a statului“, a afirmat Niţă.

Totodată, înainte de listarea la bursă, trei dintre filialele Electrica Serv, firmă controlată integral de Electrica SA, vor fi lichidate. Cele trei filiale care vor intra în lichidare deservesc regiunile Banat, Dobrogea şi Moldova.

Hidroelectrica va ieşi pe piaţa de capital cu un pachet de 15%. Hidroelectrica are un capital social de 4,47 miliarde de lei şi este cel mai mare producător de energie din România.

În cazul Electrica şi Hidroelectrica, o parte din acţiuni vor fi vândute sub formă de certificate de depozit.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Statul va lista 15% din capitalul companiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO