Eveniment

Imigrantii din Est, motiv de bucurie pentru Vest

06.09.2006, 19:30 11

Perspectiva sosirii mai multor imigranti din Europa de Est ar trebui sa fie un motiv de bucurie pentru Vest, atata timp cat este foarte probabil ca ea sa ajute la cresterea economica a acestei zone, scrie Roland Rudd, presedinte al organizatiei Business for New Europe in Wall Street Journal Europe.
Problema aderarii Bulgariei si Romaniei a fost indelung discutata mai ales din perspectiva sociala. Unii membri ai presei britanice au promovat indelung ideea ca emigrantii din Europa de Est vor aduce cu ei probleme de genul: crima, coruptie si droguri. Aceste stiri au aparut si in trecut. In 2004, aceleasi povesti sumbre au umplut presa britanica. Pana la urma niciuna din previziunile presei nu s-a adeverit. Ba dimpotriva, totul a fost spre binele economiei Marii Britanii. Cresterea economica a luat un nou avant, imigrantii ocupand un rol important pe piata de munca britanica.
In loc sa "fure" locurile de munca ale britanicilor, asa cum s-a crezut, acestia au ocupat de fapt posturi pe care localnicii le refuzau. Intr-adevar, numarul imigrantilor a fost mai mare decat s-a prezis, dar acest lucru nu a afectat economia.
Cei care au venit in Marea Britanie sunt oameni muncitori si peste 80% din ei au sub 35 de ani. Si contrar imaginii imigrantilor care cer ajutor social, doar 1,3% din acestia beneficiaza de somaj.
Studiile realizate de firma de cercetari Grant Thornton arata ca venirea imigrantilor a ajutat la cresterea economica in 2005, iar rata dobanzii este cu 0,5% mai mica decat ar fi fost in mod normal. Si nu doar Marea Britanie a fost recompensata pentru primirea imigrantilor. Suedia si Irlanda au fost singurele tari care si-au deschis imediat bratele noilor membri ai Uniunii Europene, iar economiile lor au beneficiat de acest lucru. Efectul a fost simtit cel mai bine in Irlanda, unde 85.000 de muncitori au venit in tara la doar un an de la aderare.
Si alte state ale UE incep sa recunoasca beneficiile economice ale acestei imigrari. Inca cinci state membre au ridicat restrictiile pe care le pusesera noilor intrati in UE. Un alt studiu, realizat de Autonomous University of Barcelona, a indicat ca fluxul de imigranti sositi din Europa de Est si Africa a ajutat economia Spaniei sa creasca cu 2,6% in ultimii ani. Fara acesti imigranti produsul intern brut ar fi scazut, conform raportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO