♦ În România există peste 1,1 milioane de firme active, dar majoritatea sunt de tip Societate cu Răspundere Limitată şi nu Societate pe Acţiuni ♦ Companiile încep să îşi răsplătească angajaţii cu părţi sociale/acţiuni, dar este mai avantajos pentru angajat dacă firma este SA ♦ Înfiinţarea unei SA presupune un cost de 90.000 de lei pentru capitalul social; la SRL nu există un capital social minim ♦ Cele mai multe societăţi de tip SA sunt în Bucureşti (2.289), Cluj (406) şi Constanţa (375).
Peste 1,1 milioane de companii de tip SRL (societate cu răspundere limitată) şi aproximativ 8.000 de companii de tip SA (societate pe acţiuni) sunt în prezent active în România, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. De ce există un număr atât de mic de societăţi pe acţiuni?
„Cu cât o economie are mai multe societăţi pe acţiuni, cu atât se poate spune că este o economie mai matură. Unul dintre motivele pentru care noi avem mai puţine SA-uri decât SRL-uri cred că ţine de educaţie. Dacă ne uităm la modelul start-up-urilor din SUA, vedem că americanii se uită imediat la potenţialul de creştere a start-up-urilor lor şi vor să meargă cu ele pe bursă, de aceea se orientează spre SA-uri. Nu cred că noi am fost educaţi în acest spirit de a atrage investiţii, ci am vrut să fim noi cu ideea noastră, cu investiţia noastră şi cu gândul de a fi proprietari 100%. Dar văd că lucrurile încep să se schimbe şi în România“, a spus Iulian Nedea, general manager şi cofondator al Simtel Team SA (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie cu activitate în energie regenerabilă, telecomunicaţii şi automatizare industrială.