Eveniment

Încasările din TVA şi accize au urcat veniturile bugetare cu 17% în februarie, la 11 miliarde lei

Încasările din TVA şi accize au urcat veniturile bugetare cu 17% în februarie, la 11 miliarde lei

Autor: Marius Radu

04.03.2011, 14:07 105

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat înluna februarie venituri la buget de 11 miliarde de lei, cu 17% maimari faţă de cele din perioada similar a anului trecut, susţinutede creşterea substanţială a încasărilor din accize şi TVA, potrivitdatelor instituţiei citate de Mediafax.

În structură, veniturile la bugetul de stat, de aproape 7miliarde de lei, au depăşit programul stabilit cu circa 9% şi aufost cu 26,67% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut,pe fondul unor creşteri de peste 40% a încasărilor din TVA şiaccize.

Astfel, veniturile din TVA au depăşit prevederile bugetare cucirca 3%, ajungând la 3,12 miliarde de lei, însă comparativ cuaceeaşi lună a anului precedent au urcat cu 41% (909 milioanelei).

Potrivit ANAF, creşterea substanţială a încasărilor din TVA s-adatorat majorării acestei taxe, cu o contribuţie de 583 milioanelei, dar şi creşterii eficienţei activităţii de colectare şidiminuare a fenomenelor de evaziune şi fraudă fiscală, cu 326milioane lei.

O creştere cu mult peste programul stabilit se constată şi laaccize, unde suma colectată, de 1,23 miliarde de lei, este cu 45%peste programul anunţat şi cu 55% peste încasările din aceeaşiperioadă a anului anterior.

Impozitul pe profit a adus, de asemenea, venituri suplimentarela buget, în condiţiile în care realizările au depăşit proiecţia cu20%, iar creşterea anuală a fost de 17,3%. Suma încasată dinimpozitul pe profit a fost 773 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO