Eveniment

Inflatia da o speranta si atinge in iunie cel mai redus nivel din ultimul an

Inflatia da o speranta si atinge in iunie cel mai redus nivel din ultimul an

Click pentru imaginea intreaga

11.07.2008, 19:30 28

Un ritm mai lent de crestere a preturilor, de 0,14%, a fost inregistrat in iunie 2007. Preturile alimentelor au urcat in iunie cu 0,32%, din aceasta grupa fructele proaspete avand cel mai accelerat avans, respectiv 7,7%, potrivit datelor furnizate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Ponderea fructelor proaspete in indicele preturilor de consum este insa de doar 1,05%. In acelasi timp, citricele s-au ieftinit.
Analistii apreciaza ca evolutia preturilor la fructe este una sezoniera, fiind influentata si de anticipatiile pietei, de perceptia agricultorilor privind pretul.
In ultimii cinci ani, preturile fructelor proaspete, aferente lunii iunie, au urcat cu procente cuprinse intre 6% in 2007 si 9,1% in 2003.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, spune ca o posibila explicatie este legata de faptul ca preturile primelor fructe din productia interna aparute pe piata, precum caise, cirese, pepeni, sunt, in general, foarte ridicate.
"In ansamblu, pare explicabila evolutia indicelui grupei produselor alimentare. In detaliu insa este discutabil comportamentul fructelor proaspete, unde pentru a lamuri situatia, autoritatile ar trebui sa explice diferenta dintre fructe proaspete si citrice. Oricum, pe ansamblu, evolutia preturilor din iunie, in termeni lunari, este discutabila", spune si economistul-sef al BRD, Florian Libocor.
Consumul anual de legume si fructe ajunge la un milion de tone, circa 60% dintre acestea fiind reprezentate de produse din import, potrivit autoritatilor in domeniu.
"600.000 de tone de legume si fructe vin in fiecare an din import si asta pentru ca pe segmentul de fructe productia romaneasca acopera doar 15% din necesarul de consum, in timp ce legumele intre 40% si 60% din necesar, in functie de perioada anului", apreciaza Aurel Tanase, directorul general al Asociatiei Interprofesionale de Legume-Fructe.
Pe masura ce cantitatea de legume si fructe aduse din import, in special din tari ca Spania, Olanda, Polonia si Italia, va creste considerabil, preturile se vor alinia, iar oamenii ar putea inclina spre comertul modern, atrasi in special de strategiile de marketing pe care le aplica comerciantii pentru astfel de produse.
Potrivit datelor INS, rata anuala a inflatiei a ajuns in iunie la 8,61%, fiind in concordanta cu asteptarile pietei. Nivelul a fost mai ridicat decat cel din mai, de 8,46%, si s-a apropiat de maximul ultimilor doi ani, de 8,63%, inregistrat in martie.
Preturile marfurilor nealimentare s-au majorat cu 0,28%, iar serviciile s-au scumpit cu 0,19%.
Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank considera ca inflatia a evoluat bine, conform asteptarilor. "Estimam ca in iulie inflatia anuala va ajunge la 9,6%, apoi va scadea. Poate ca in august si septembrie vom asista chiar la o usoara deflatie", spune Dumitru.
Si Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, spune ca inflatia a fost conforma cu estimarile. "Principalii factori de crestere ai indicelui preturilor de consum continua sa ramana efectul prelungit al socului provenit din scaderea productiei agricole care a rezultat intr-un salt al preturilor alimentelor, in paralel cu cresterea preturilor combustibililor pe piata internationala si deprecierea leului vizibila in preturile serviciilor ca, de exemplu, serviciile de telecomunicatii", a explicat Pal.
Georgiana Constantinescu, analist in cadrul Credit Europe Bank arata ca se oberva o incetinire a dinamicii preturilor la toate cele trei categorii, marfuri alimentare, nealimentare si servicii. "Desi este evidenta incetinirea cresterii preturilor la alimente, la nivel lunar, in ceea ce priveste evolutia anuala, acesta marcheaza in continuare o crestere puternica", spune Constantinescu.
In luna mai, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca inflatia va ramane in afara tintei pana in primul trimestru din 2009, dar va intra pe o curba descendenta destul de accentuata din toamna acestui an.
BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO