Eveniment

Injectie de 1,5 mil. euro in producatorii de seringi

12.11.2004, 00:00 20

Companiile cu capital de stat Sanevit 2003 din Arad si Famos Suceava, producatoare de seringi si ace medicale de unica folosinta, vor beneficia de un aport de capital in valoare totala de 60,4 mld. lei (circa 1,5 mil.euro).
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAS) a anuntat ieri ca va participa cu 40 mld. lei la majorarea capitalului social al Sanevit si cu 20,5 mld. lei la majorarea capitalului Famos. Reprezentantii AVAS spun ca "neadoptarea acestei reglementari ar face imposibila revigorarea economica a acestor societati, conducand la blocarea activitatii de productie". "Sumele astfel alocate urmeaza sa fie recuperate prin vanzarea, in cadrul procesului de privatizare, a pachetului de actiuni detinut de stat la cele doua societati comerciale", sustin reprezentantii Autoritatii.
Sanevit 2003 este o companie la carui pachet majoritar de actiuni (96,5%) este detinut de Ministerul Sanatatii, restul de 3,5% aflandu-se in portofoliul AVAS.
Societatea a fost scoasa la vanzare de mai multe ori de fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare care avea de recuperat o creanta de 61,3 mil. $, dar nici un investitor nu a fost interesat. In aceste conditii, AVAB si-a adjudecat fabrica in contul creantei, la o valoare de 8,6 mil. $, iar anul trecut guvernul a decis transmiterea fara plata a activelor societatii Sanevit Arad in administrarea Ministerului Sanatatii pentru infiintarea unei societati comerciale pe actiuni.
In iunie 2004, Guvernul a aprobat un memorandum privind majorarea participatiei AVAS la capitalul social al Sanevit Arad. Documentul prevedea ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sa isi majoreze participatia de la 10 miliarde lei la 50 miliarde lei. In prezent, Sanevit Arad lucreaza la cota de avarie si produce ambalaje de plastic, pentru a-si acoperi costurile minime de productie.
In ceea ce priveste Famos Suceava, aceasta se afla in proprietatea AVAS, care detine 98,6% din capitalul social. Societate a fost scoasa la privatizare in primavara acestui an, AVAS optand pentru metoda parcului industrial, dar, ca si in cazul Sanevit, nu s-a depus nici o oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO