Eveniment

INS: Managerii spun ca vor creste industria, constructiile si retailul

01.05.2008, 20:01 12

Managerii societatilor comerciale, intervievati de Institutul National de Statistica, sunt de parere ca activitatile din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si sectorul de servicii vor inregistra cresteri, in intervalul aprilie-iunie, in raport cu cele trei luni anterioare.
In ceea ce priveste industria prelucratoare, estimarile din luna aprilie evidentiaza mentinerea unei tendinte pozitive pentru al doilea trimestru atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +23%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +19%), se arata intr-un comunicat al INS.
Pentru exportul de produse finite managerii estimeaza un trend usor pozitiv (sold conjunctural +8%). De asemenea, repondentii apreciaza si o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene (sold conjunctural +7%).
Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 83% din opiniile exprimate.
Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +25%) de o intensitate mai mica fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +31%).
Pe segmentul constructiilor, in urmatoarele trei luni, va fi inregistrata o tendinta ascendenta a volumului productiei (sold conjunctural +49%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +45%).
Referitor la numarul de salariati, managerii preconizeaza, de asemenea, o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +31%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi in perioada urmatoare la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +49%).
Pentru comertul cu amanuntul, managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni ale anului o majorare a vanzarilor de marfuri pe total activitate (sold conjunctural +39%).
Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +42%).
Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva, conform soldului conjunctural de +27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO