Eveniment

Inspecţia Muncii face controale şi sancţionează companiile care le-au cerut angajaţilor în şomaj tehnic să vină la muncă. Autorităţile consideră că cei care vin la muncă deşi sunt în şomaj tehnic lucrează fără forme legale, adică muncesc „la negru“. Amenda maximă în acest caz este de 200.000 de lei

Victor Picu, preşedintele ANOFM, a declarat, vineri, că judeţele care au procesat cele mai multe cereri pentru şomajul tehnic au fost Cluj,Iaşi, Braşov, Hunedoara şi Prahova.

Victor Picu, preşedintele ANOFM, a declarat, vineri, că judeţele care au procesat cele mai multe cereri pentru şomajul tehnic au fost Cluj,Iaşi, Braşov, Hunedoara şi Prahova.

Autor: Ramona Cornea

27.04.2020, 07:30 1837

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a declarat, vineri, că suspectează că există companii care şi-au chemat angajaţii la muncă în această perioadă, deşi aceştia erau în şomaj tehnic. Inspecţia Muncii confirmă declaraţiile ministrului Muncii şi afirmă că sancţionează societăţile care cheamă oamenii cu contracte suspendate la muncă.

„Spre exemplu, ITM Brăila a amendat o fabrică de confecţii care avea 13 muncitori fără forme legale. Am mers chiar acum cateva zile şi am verificat şantiere de construcţii în Bucureşti. De regulă, în constructii sunt probleme atât pe partea de relaţii de muncă cât şi pe partea de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, ITM Bucureşti a sancţionat o firmă de turism cu 200.000 de lei, amenda maximă în acest caz, întrucât au fost identificate 164 de persoane care desfăşurau muncă având contractele suspendate“, a declarat pentru ZF Mihai Ucă, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.

Inspecţia Muncii încearcă pe cât posibil să descurajeze astfel de practici, spune Mihai Ucă. „Dacă o persoană are contractul de muncă suspendat, nu are ce căuta la muncă pe perioada suspendării. Este clar. Se consideră muncă fără forme legale. Sunt şi companii care «lucrează la negru» în continuare. Amenda pentru munca fără forme legale este de 20.000 de lei per angajat, iar plafonul amenzii este de 200.000 lei. Încurajăm oamenii să ne sesizeze în cazul în care au informaţii cu privire la situaţii în care firme care au contractele salariatilor suspendate, dar îi cheamă în continuare la muncă“, a adăugat el.

Şeful Inspecţiei Muncii afirmă că instituţia nu şi-a oprit activitatea în perioada aceasta, ci doar controalele tematice sau cele programate au fost suspendate.

„Este o opinie uşor eronată în spaţiul public cum că Inspecţia Muncii şi-a oprit activitatea. S-au suspendat anumite tipuri de controale, spre exemplu cele tematice sau cele programate, însă noi dăm curs sesizărilor în care se reclamă fapte cu un grad de pericol ridicat, facem controale, cu respectarea măsurilor de protecţie care se impun în situaţia dată“, concluzionează Mihai Ucă.

Vineri, 24 aprilie, erau 997.937 de contracte suspendate, adică angajaţi trimişi în şomaj tehnic. Din acest punct de vedere, cea mai afectată industrie a fost industria prelucrătoare, cu  299.567 de contracte suspendate, urmată de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 188.387 de contracte suspendate şi de hoteluri şi restaurante cu 113.212 de angajaţi trimişi în şomaj tehnic.

Victor Picu, preşedintele ANOFM, a declarat, vineri, că judeţele care au procesat cele mai multe cereri pentru şomajul tehnic au fost Cluj,Iaşi, Braşov, Hunedoara şi Prahova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO