Eveniment

Într-un exerciţiu jurnalistic de head-hunting, ZF propune cinci români din străinătate pentru poziţia de viceguvernator al BNR, pentru a aduce un suflu nou într-o bancă centrală care nu s-a deschis deloc către exterior

16.08.2016, 00:07 3713

După demisia lui Bogdan Olteanu din funcţia de viceguvernator al BNR, sub acuzaţia unei mite de un milion de euro luate în 2008, înainte de a ajunge la BNR, s-a deschis lista de candidaţi pentru această poziţie la Banca Naţională.

Dincolo de prestigiu, această funcţie vine şi cu un venit lunar de 13.000-14.000 de euro. Conform cu­tumei parlamentare, poziţia revine PNL-ului, dar PSD, prin preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a spus că va veni şi el cu câteva nume.

Conform legii, comisiile parla­mentare de specialitate discută candidaturile şi propun un nume Parlamentului. Conform configuraţiei actuale, cel care va fi propus va trebui să aibă voturile celor două partide; unul singur nu-l poate impune, neavând majoritate.

În 2009, Bogdan Olteanu a fost o surpriză pentru funcţia de vicegu­vernator, având în vedere că era un politician fără un trecut în domeniul economic, el fiind avocat. La vremea respectivă (octombrie 2009), el şi-a asigurat voturile PNL şi PSD.

După scandalul Olteanu din această vară, BNR fiind afectată de arestarea viceguvernatorului, cei care vor fi propunerile pentru funcţia de viceguvernator vor fi atent studiaţi. Este puţin probabil să se mai accepte un om al partidelor, având în vedere că aceştia vin cu un background de înţelegeri politice şi trafic de influenţă într-o formă mai mare sau mai mică.

ZF îşi propune să aducă în atenţia partidelor mai multe nume de economişti sau bancheri care pot prelua funcţia de viceguvernator fără să vină cu un bagaj politic. ZF a făcut o listă scurtă de economişti români atât de pe piaţa internă, cât şi din afară.

Unii sunt cunoscuţi, alţii mai puţin. Unii au lucrat în BNR, chiar pe funcţia de vicegu­vernator, alţii lucrează în afară, la cele mai influente bănci de pe Wall Street sau de la Londra. Până în prezent, niciun economist român care a lucrat în străinătate pe o poziţie superioară nu a ajuns în boardul BNR. Partidele au preferat să vină cu oameni autohtoni. ZF consideră că trebuie luaţi în calcul şi aceşti economişti, având în vedere poziţiile executive pe care le ocupă şi şcolile pe care le-au terminat – MIT, Stanford, Columbia University.

Unii dintre ei au practică bancară la cel mai înalt nivel, lucrând timp de 10 ani pe Wall Street şi ajungând la 4-5 niveluri sub şefii unor bănci precum JP Morgan sau Goldam Sachs. Fără să considere că aceştia sunt singurii din afară, ZF îşi propune ca până în septembrie, când vor începe discuţiile legate de poziţia de la BNR, să adune şi să prezinte şi alte nume.

 

O listă deschisă

Economişti români care lucrează în străinătate

 

Viorel Costeanu

director executiv, JPMorgan (New York)

Viorel Costeanu ocupă funcţia de executive director al băncii americane JPMorgan din 2013, la New York, potrivit datelor din profilul său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn. El a mai lucrat anterior pentru banca americană timp de şase ani (în perioada 2005- 2011) ca vicepreşedinte, iar din 2011 până în 2013 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al băncii de investiţii Morgan Stanley, tot la New York. Fost olimpic la matematică, Viorel Costeanu are un doctorat în Matematică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), una dintre cele mai prestigioase universităţi tehnice din lume. Este absolvent al Facultăţii de Matematică, Universitatea Bucureşti.

 

Manuel Zamfir

vicepreşedinte, Goldman Sachs (New York)

Manuel Zamfir ocupă funcţia de strategist vice president la banca de investiţii Goldman Sachs în New York de şase ani şi jumătate (din martie 2010).  Anterior, el a lucrat la banca de investiţii UBS Investment Bank, unde inţial a fost acceptat ca „intern” pe timp de vară (iunie-septembrie 2007), iar din toamna lui 2008 până în martie 2010 a ocupat poziţia de quant associate în departamentul de tranzacţionare a produselor derivate. Licenţiat în matematică şi calculatoare la Universitatea din Toronto (Canada), Manuel Zamfir a obţinut şi un doctorat în matematică de la Universitarea Stanford, una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ superior din lume.

 

Cristian Păsărică

director executiv, JPMorgan (New York)

Cristian Păsărică este executive director în cadrul băncii americane JP Morgan din luna mai a anului 2008, având biroul la New York. Anterior, a lucrat pentru nouă luni ca vicepreşedinte în cadrul băncii de investiţii Bear Sterns. De asemenea, el a mai lucrat câte un an pentru grupul financiar japonez Nomura Securities (în perioada 2005-2006, când a ocupat poziţia de quant) şi pentru banca de investiţii Barclays Capital (în 2006- 2007, ca manager). Absolvent al unui masterat în matematică şi statistică obţinut la Universitatea din Bucureşti, Cristian Păsărică are şi un doctorat în statistică la Columbia University, o instituţie care face parte din grupul universităţilor de elită care formează aşa-numitul grup Ivy League.

 

Nicolaie Chideşciuc

director executiv, JPMorgan (Londra)

Nicolaie Chideşciuc lucrează din toamna anului 2011 pentru banca JP Morgan, unde a fost recrutat pentru poziţia de vicepreşedinte, pe care a ocupat-o timp de 2 ani şi 2 luni. Cu biroul în Londra, el a fost promovat în 2014 pe poziţia de executive director, pe care o ocupă şi în prezent. Anterior, el a fost economist-şef al ING Bank în România, unde a lucrat din decembrie 2007 până în 2011. Înainte de ING, timp de peste cinci ani a lucrat în cadrul Băncii Naţionale. Cea mai mare parte din timpul petrecut la BNR a fost economist în cadrul Direcţiei de Studii Economice. A terminat Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti şi are un certificat CFA (Chartered Financial Analyst).

 

Dan Bucşa

lead CEE economist, UniCredit Bank (Londra)

Dan Bucşa este economist la UniCredit Bank din Londra din toamna anului 2012, când a fost promovat după o experienţă de un an şi trei luni ca economist-şef al UniCredit în România. Înainte de UniCredit, el a mai fost câţiva ani şeful Departamentului Cercetare al Bancpost. Bucşa a fost angajat la Bancpost în urmă cu trei ani, pe când Lucian Isar era şef al Diviziei Global Markets, în care era integrată şi poziţia de head of research. Anterior el lucrase la Banca Naţională, mai întâi ca economist, iar în 2007 a avansat pe poziţia de şef al Departamentului de Modelare Macroeconomică. Este absolvent al unui doctorat în macroeconomie obţinut la ASE.

 
 

Din România
 

Cristian Popa

fost viceguvernator, BNR

Cristian Popa are o experienţă de 16 ani în Banca Naţională a României şi a avut trei mandate consecutive în poziţia de viceguvernator. Ultima poziţie deţinută a fost cea de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI). Când a intrat în boardul BNR era cel mai tânăr membru al consiliului de administraţie al BNR, la 34 de ani. În cadrul băncii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetară, stabilitatea financiară şi cu relaţiile internaţionale. El a deţinut şi funcţia de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială şi a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE. Are un doctorat în Macroeconomie internaţională/ politică monetară comparativă obţinut în cadrul ASE Bucureşti.

 

Ionuţ Dumitru

preşedintele Consiliului Fiscal, economist-şef al Raiffeisen Bank

Ionuţ Dumitru este economistul-şef al băncii Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal, o instituţie independentă înfiinţată în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare. De asemenea, el este şi vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. Doctor în economie şi cadru didactic universitar în cadrul ASE Bucureşti, el a urmat în perioada 2001-2002 cursurile Şcolii Doctorale de Finanţe-Bănci, cu specializarea Strategii şi Politici Monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO