Eveniment

Intrarea României în Schengen maritim şi aerian este anunţată de MAI: S-a ajuns la un acord politic cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria pentru Schengen

Intrarea României în Schengen maritim şi aerian este...

Autor: Laura Buciu

27.12.2023, 21:53 137

Ministerul Afacerilor Interne anunţă, miercuri seara, că s-a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria şi Bulgaria privind extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria şi Bulgaria privind extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024”, anunţă MAI, într-un comunicat transmis miercuri seara.

MAI arată că s-a ajuns la un acord şi pentru discutarea, în 2024, a aplicării acquis-ului comunitar la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin.

„În consecinţă, pe parcursul zilelor de 26 şi 27 decembrie au avut loc discuţii pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuţii vor continua mâine, 28 decembrie 2023. Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua şi mâine, 28 decembrie 2023. Ministerul Afacerilor Interne mulţumeşte Preşedintelui României, Primului Ministru şi Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Misiunii Permanente de la Bruxelles, pentru suportul acordat pe parcursul negocierilor desfăşurate în ultimele 5 luni. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne mulţumeşte Comisiei Europene şi Preşedinţiei spaniole, precum şi MAI Austria şi MAI Bulgaria pentru discuţiile constructive care au degajat acordul politic din 23 decembrie pentru accesul României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Ministerul Afacerilor Interne va rămâne deplin angajat alături de Preşedintele României, Primul – Ministru şi Ministerul Afacerilor Externe în continuarea eforturilor diplomatice până la materializarea procesului printr-o decizie”, adaugă MAI.

Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă, spune, miercuri seara, pe X, premierul Marcel Ciolacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO