Eveniment

Orice investiţie străină care depăşeşte 2 mil. euro trebuie să fie avizată de guvern şi de serviciile secrete. Siguranţa naţională trece în prim-plan, iar capitalul străin mult dorit de România în anii ’90 nu mai poate veni astăzi de oriunde şi capătă naţionalitate

Întoarcere de optică de 180 de grade la ISD. În anii ’90 aşteptam pe oricine, iar astăzi orice investiţie, inclusiv din UE, trebuie să fie avizată de guvern şi de serviciile secrete

Anca Jurcovan, partener al firmei de avocatură Wolf Theiss: Investiţiile din UE au ajuns să aibă nevoie de acest aviz al CEISD pentru a fi prinse acele cazuri în care în spatele investiţiei ar putea fi cineva nedeclarat.

Anca Jurcovan, partener al firmei de avocatură Wolf Theiss: Investiţiile din UE au ajuns să aibă nevoie de acest aviz al CEISD pentru a fi prinse acele cazuri în care în spatele investiţiei ar putea fi cineva nedeclarat.

Autor: Alexandra Matei

12.12.2023, 00:08 8258

În categoria investiţiilor noi intră înfiinţarea unei noi unităţi, extinderea de capacitate, precum şi schimbări fundamentale în procesul de producţie.

Investiţiile străine care se fac în România atât de investitori din Uniunea Europeană, cât şi de investitori din afara UE sunt verificate acum mult mai amănunţit, după ce pe 6 decembrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă nr. 108 din 29 noiembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii concu­renţei nr. 21/1996.

„Prin noua ordonanţă se clarifică obligaţia de notificare a investiţiilor de peste 2 milioane de euro, realizate de investitorii din UE, care înseamnă inclusiv antreprenori locali.

Rămâne o diferenţă faţă de investitorii non-UE cu privire la consecinţele nenoti­ficării: în timp ce guvernul poate anula o investiţie realizată de un investitor UE care ar contraveni siguranţei naţionale, pe lângă această sancţiune, un investitor non-UE este supus şi unei posibile amenzi de până la 10% din cifra de afaceri mondială dacă nu a notificat înainte de imple­mentarea investiţiei. Un al doilea aspect clarificat de ordonanţă şi de reţinut pentru tranzacţii este obligativitatea notificării preluării participaţiilor fără control care însă dau un drept de participare efectivă la managementul unei companii active într-un domeniu strategic. De menţionat este că România încurajează operaţiunile pe piaţa de capital, excluzând tranzacţiile de portofoliu. 

Al treilea aspect de noutate este introducerea tarifului de notificare de 10.000 de euro care însă poate fi restituit în măsura în care investiţia nu intră în sfera de aplicare a legii, de exemplu, ţinta sau investiţia de tip greenfield nu se află într-un domeniu strategic. Acest aspect e util întrucât până la rafinarea listei de domenii adoptată de CSAT în 2012, investitorii responsabili se vor feri de sancţiuni notificând în cele mai multe cazuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO