Eveniment

ISD-urile au crescut cu 20% în primele zece luni

ISD-urile au crescut cu 20% în primele zece luni

Autor: Iulian Anghel, Sorin Pâslaru

15.12.2016, 00:00 143

Investiţiile străine directe au fost, în primele zece luni din 2016, de 3,7 miliarde de euro în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce oferă o perspectivă bună ca acestea să depăşească 4 miliarde de euro la finele anului, faţă de 3,5 miliarde de euro pe întreg anul 2015.

Investiţiile străine sunt încă departe de anii de glorie de dinainte de criză, dar anul trecut ele le-au egalat pe cele din 2009, iar anul acesta, la zece luni, sunt cu 20% peste cele din perioada similară a anului trectut.

Din totalul investiţiilor străine, la zece luni, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,9 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 785 de milioane de euro.

Investiţiile străine au trei componente: participaţiile la capital, profitul reinvestit şi creditele primite de la compania-mamă (credite intragrup). În prima parte a anului, creditele intragrup au fost negative, ceea ce înseamnă că companiile-fiice îşi achitau datoriile către companiile-mamă fără să facă altele. Acest lucru nu înseamnă neapărat că din România plecau bani, ci pur şi simplu că erau achitate nişte datorii şi nu mai erau făcute altele din aceeaşi sursă – cel mai probabil, dacă aveau nevoie de bani companiile străine se împrumutau de pe piaţa locală, devenită între timp atractivă. Acum creditele intragrup au ajuns la 10 luni la 785 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că filialele străine se împrumută din nou de la companiile-mamă pentru a-şi finanţa afacerile din România. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO