Eveniment

KPMG: 3,3 mld. euro in infrastructura pana in 2012

KPMG: 3,3 mld. euro  in infrastructura pana in 2012

Click pentru imaginea intreaga

14.07.2008, 18:17 11

Investitiile in infrastructura romaneasca vor inregistra cel mai mare ritm de crestere anual din Europa, respectiv de 7%, in urmatorii cinci ani, potrivit unui studiu al companiei de audit si consultanta KMPG care analizeaza evolutia investitiilor din infrastructura de transport rutier si feroviar din 30 de tari europene.
"Tarile est-europene - Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania - vor deveni in urmatorii cinci ani o piata in care investitiile din sectorul transporturilor vor inregistra cele mai mari cresteri", se arata in analiza KPMG.
Analistii companiei de consultanta noteaza insa ca aceste piete sunt inca de dimensiuni mici, chiar daca inregistreaza ritmuri inalte de crestere.
Astfel, in timp ce germanii vor investi in infrastructura circa 47 miliarde de euro in perioada 2008 - 2012, investitiile din Romania vor insuma numai 3,3 miliarde de euro.
Datele studiului arata ca anul acesta investitiile locale in infrastructura se vor ridica la 578 de milioane de euro, in timp ce bulgarii vor investi circa 140 de milioane de euro, ungurii - 521 de milioane de euro, iar francezii si germanii peste 8,5 miliarde de euro.
Valoarea investitiilor in infrastructura din Romania vor creste constant, astfel ca in 2012 vor ajunge la 760 de milioane de euro, in timp ce Bulgaria va investi 175 de milioane de euro, potrivit datelor KPMG.
Liderii investitiilor de acest tip sunt Germania si Franta. In primul caz, valoarea investitiilor nu a scazut din 2006 sub 9 miliarde de euro, nivel care se va mentine si in perioada 2008 - 2012, cresterea fiind de numai 0,3%. In ceea ce priveste Franta, investitiile vor urca de la 8,5 mld. euro anul acesta, la 9,4 mld. euro in 2012.
Analistii KMPG apreciaza ca tarile care au investit cei mai multi bani in sectorul transporturilor reprezinta o piata care s-a maturizat, iar ratele de crestere sunt mult mai lente. Previziunile de crestere ale investitiilor arata un ritm de sub 4%, respectiv de circa 3% pentru Marea Britanie si Franta si de 0,3 % pentru Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO