Eveniment

Lafarge si Rigips, in cursa pentru o fabrica la Turceni

23.09.2008, 19:57 142

Complexul Energetic Turceni va desemna astazi compania castigatoare a unui contract care ar putea ajunge la 350.000 de euro / an pentru achizitia de gips sintetic rezultat in urma procesului tehnologic al unitatilor energetice.
Ofertele au fost depuse de Lafarge Arcom Gips, divizia grupului francez Lafarge, si Rigips Romania, subsidiara grupului francez Saint-Gobain.
Lafarge este interesata sa investeasca circa 100 de milioane de euro intr-o fabrica de gips-carton langa Turceni, in timp ce Rigips a anuntat ca va aloca 70 mil. euro pentru o viitoare unitate de productie in acelasi loc.
Ambele companii cauta in prezent oportunitati de majorare a productiei pe piata locala dupa ce au construit deja cate o fabrica.
"Pretul de pornire la negociere va fi de circa 3,6 lei pentru o tona de gips sintetic. Contractul va avea o perioada de minimum patru ani, iar cantitatea difera in primii trei ani, in functie de finalizarea procesului de modernizare, urmand ca ulterior sa fie aproape liniara, cifrata in jurul a 350.000 de tone pe an. Factorul care influenteaza cantitatea de gips sintetic este energia produsa intr-un an", a declarat Dumitru Cristea, directorul general al CE Turceni. Gipsul sintetic poate fi utilizat ca alternativa pentru gipsul natural in procesul de productie a materialelor din gips-carton.
CE Turceni se afla pana in 2013 intr-un proces de investitii in vederea reducerii impactului asupra mediului inconjurator, program care include si realizarea instalatiilor de desulfurare.
Noua fabrica de gips-carton a Rigips Romania, care ar urma sa aiba o capacitate de peste 30 milioane mp, va avea aproximativ 100 de angajati si poate deveni operationala simultan cu intrarea in functiune a instalatiilor de desulfurare de la CE Turceni.
Lafarge detine o unitate de productie de gips-carton langa Bucuresti, insa intentioneaza sa construiasca o noua fabrica pentru a acoperi necesarul de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO