Eveniment

Legea premierului Marcel Ciolacu, care se interzice făina de insecte în produsele tradiţionale, a fost promulgată

Legea premierului Marcel Ciolacu, care se interzice...

Autor: Mediafax

18.12.2023, 11:13 118

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care se interzice făina de insecte în produsele tradiţionale, proiect iniţiat de Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Diana Tuşa.

Legea a fost votată pe 29 noiembrie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 171 de voturi „pentru”, două „contra” şi 41 de abţineri.

„Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, prin introducerea obligaţiei pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină / anumite specii de insecte”, potrivit raportului din comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

Marcel Ciolacu anunţa, pe 13 aprilie, pe Facebook, depunerea unui proiect de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

„Protejăm produsele tradiţionale româneşti! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.Aşa cum au făcut şi alte ţări europene, la fel trebuie să facem şi noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import şi conţin ingrediente obţinute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să ştie ce cumpără, iar eticheta să fie clară şi să conţină informaţii complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali şi a produselor şi mâncării tradiţionale româneşti”, arăta actualul premier, Marcel Ciolacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO