Eveniment

Legea publicitatii la tutun, din 2007

02.08.2004, 00:00 24

Guvernul a aprobat, in ultima sa sedinta, proiectul de lege privind publicitatea si sponzorizarea pentru produsele din tutun, intrarea in vigoare a acestui act normativ fiind prevazuta pentru 31 decembrie 2006. Initial, actul normativ trebuia sa intre in vigoare la 30 iulie 2005, iar prevederile primei variante a documentului au fost criticate de reprezentantii producatorilor de tutun si cei din domeniul publicitatii.
Proiectul de lege interzice publicitatea produselor din tutun in presa scrisa si alte publicatii tiparite, in cinematografe, pe panouri publicitare, prin servicii ale societatii informationale si prin utilizarea marcilor de tutun pe produse sau servicii, altele decat cele din industria tutunului.
De asemenea, actul normativ interzice publicitatea prin vanzarea de dulciuri sau jucarii destinate copiilor si fabricate cu intentia evidenta de a da produsului si/sau ambalajului sau asemanarea cu un tip de produs din tutun. Prin produse de tutun se inteleg produsele destinate fumatului, prizatului, suptului sau mestecatului, fabricate total sau partial din tutun, modificat genetic sau nu.
Publicitatea pentru produsele de tutun este permisa numai in publicatii destinate in mod exclusiv profesionistilor din domeniul industriei tutunului si in publicatii care nu au fost editate ori tiparite in Romania sau intr-un stat membru al UE si nici nu sunt destinate in principal pietei romanesti sau celei comunitare.
Nespectarea de catre producatorii de tutun a prevederilor referitoare la interdictiile aplicate publicitatii produselor de tutun si, respectiv, sponsorizarii evenimentelor sau activitatilor, se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 25 milioane lei la 50 milioane lei.
De asemenea, distribuirea gratuita a produselor din tutun in contextul sponsorizarii unor evenimente sau activitati, avand ca scop ori ca efect direct sau indirect promovarea produselor din tutun se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la cinci milioane lei la 10 milioane lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite in acest sens din Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.  miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO