Eveniment

Leul, indiferent la agitaţia politică

Autor: Liviu Chiru

02.09.2010, 23:10 23

Leul nu a reacţionat deocamdată la agitaţia de pe scenapolitică, cotaţiile pe piaţa valutară rămânând pe palierul de 4,26lei/euro, însă dealerii spun că o eventuală demitere a Guvernuluişi renunţarea la acordul cu FMI ar destabiliza piaţa.

"Întrucât a fost doar o remaniere şi nu a picat guvernul, nu arede ce să fie presiune pe curs. Dacă ar pica guvernul, am putea săvedem euro urcând la 4,4-4,5 lei", comentează dealerul unei băncilocale.

Pe pieţele financiare România este deja văzută într-o luminănefavorabilă, după ce Ministerul Finanţelor s-a împrumutat din nouîn 2010 preponderent pe termen scurt, astfel că va avea în perioadaurmătoare nevoi mari de finanţare.

Astfel, într-un scenariu în care actualul guvern ar fi demis,iar noul executiv ar dori să renunţe la acordul cu Fondul MonetarInternaţional, ar putea să apară presiuni semnificative.

"Dacă ar pica guvernul, probabil că randamentele la titlurile destat s-ar duce la 8,5%-9% pe an cel puţin (faţă de circa 7% pe anîn prezent - n. red.), mai ales dacă se fac alegeri anticipate sauvine un executiv care doreşte să renunţe la acordul cu FMI. Nusuntem în poziţia să renunţăm la FMI, pentru că ne-am împrumutafoarte scump. Finanţele s-au împrumutat pe termen scurt şi aunevoie să rostogolească o datorie mare, atât în lei, cât şi îneuro", mai spune dealerul.

În ultimele luni, Finanţele au reuşit să atragă lei doar prinvânzarea de titluri de stat cu scadenţe mai mici de un an, încondiţiile în care au impus un plafon de 7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO