Eveniment

Liviu Tudor, Ţiriac şi Dascălu fac primul patronat din imobiliare

Liviu Tudor, Ţiriac şi Dascălu fac primul patronat din imobiliare

Autor: Cristi Moga

07.04.2011, 23:58 477

Omul de afaceri Liviu Tudor a fondat alături de alţi investitoriîn imobiliare precum Ion Ţiriac şi Iulian Dascălu primul patronatcare îşi propune să devină o voce puternică în dialogul cuautorităţile care reglementează această piaţă.

Asociaţia denumită Patronatul Pro­prie­­tarilor de Clădiri dinRomânia (RABO) a fost afiliată la European Pro­perty Federation(EPF), o organizaţie care reuneşte investitori cu un portofoliuimobiliar evaluat la 1.100 de miliarde de euro şi are unsecretariat la Bruxelles, în Belgia, pentru a monitoriza mai atentschimbările legislative din domeniu.

Din RABO mai fac parte şi fondul de investiţii Europolis aflatîn curs de absorbire de fondul de investiţii austriac CA Immo,precum şi compania Monolit Development.

"Avem misiunea de a reprezenta interesele investitorilor. Nepropunem

să-i atragem în asociaţie pe cei mai mari 20 de proprietari deactive imobiliare de pe piaţa locală, atât români, cât şi străini,care deţin un portofoliu imobiliar atât în România, cât şi pe altepieţe", a declarat Liviu Tudor.

Pentru afilierea la patronat este percepută o taxă de intrare de1.000 de euro, iar cotizaţia anuală este de 1.200 de euro,principalul criteriu de acces fiind deţinerea unui portofoliu"semnificativ" de proprietăţi comerciale.

Dintre problemele cu care se confruntă industria imobiliarăTudor a menţionat ordonanţa de urgenţă care modifică legeaurbanismului şi restrânge posibilitatea obţinerii derogărilor de laplanul urbanistic general al Capitalei şi lipsa unei metodestandard, unanim acceptate de măsurare a spaţiilor de birouri,precum şi de certificare energetică a clădirilor.

"Ne-am afiliat la EPF pentru a învăţa cum îşi rezolvă alţiiproblemele pieţei imobiliare", a mai spus Tudor, care, deşiinvesteşte de mai bine de cinci ani în piaţa imobiliară şi aconstruit birouri pentru companii precum HP, Kraft, P&G,Ericsson sau Raiffeisen, a ieşit de puţine ori în presă.

Portofoliul său poate fi estimat la circa 300 mil. euro, iaromul de afaceri spune că mai are în derulare investiţii de circa 35mil. euro în trei clădiri de birouri, un bloc cu peste 300 degarsoniere destinate închirierii şi un club în incinta complexuluiWest Gate.

AFACERI DE LA ZERO