Eveniment

Lovitură pentru 277.000 de firme cu capital negativ. Împrumuturile de la acţionari se transformă în capital social. Florin Georgescu, BNR: „Din gestiunea firmelor lipsesc 34 de miliarde de euro“.

Lovitură pentru 277.000 de firme cu capital negativ....

Autor: Adelina Mihai

31.08.2019, 00:00 49823

Ce prevede un proiect de ordonanţă: „La societăţile la care activul net a scăzut sub jumătate din capitalul social, datoriile către acţionari se transformă în capital social“.

 

 

Un proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în prezent în dezbatere prevede transfor­mări radicale în ceea ce pri­veşte modul de funcţionare a firmelor din România.

Antreprenorii care şi-au împrumutat companiile sunt obligaţi să le transformare în capital social al societăţii dacă firma are un activ net sub jumătate din capitalul social. Modificările ar urma să majoreze capitalizarea companiilor din România.

„Introducerea prevederii referitoare la conversia obligatorie în acţiuni/părţi sociale a datoriilor societăţii faţă de acţionari/asociaţi, rezultate din împrumuturi sau alte finanţări acordate de aceştia, la societăţile la care activul net a scăzut sub jumătate din capitalul social“, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă privind societăţile decapitalizate aflat în dezbatere, proiect care aduce modificări atât legii societăţilor (Legea nr. 31/ 1990), cât şi legii contabilităţii (Legea nr. 82/ 1991).

La începutul acestui an, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României, a atras atenţia asupra faptului că unul dintre eşecurile capitalismului din România este reprezentat de crearea de patroni bogaţi cu firme falimentare.

El a explicat că din „gestiunea“ firmelor lipsesc 34 de miliarde de euro (21% din PIB), astfel că 277.000 de firme din România (38% din totalul firmelor din România) au capital negativ, sunt practic falimentare.

Specialiştii spun că noul proiect de act nomativ aduce o schimbare semnificativă de abordare în ceea ce priveşte problema societăţilor „decapitalizate“.

„În primul rând, Ministerul Finan­ţe­lor/ANAF capătă un rol mult mai pronunţat (monitorizarea societăţilor «decapitalizate», realizarea unei liste a acestora, posibilitatea de a solicita dizolvarea (închiderea) societăţilor «decapitalizate», posibilitatea de a aplica amenzi). În al doilea rând, este impusă această obligaţie de conversie a datoriilor în acţiuni pentru a rezolva problema «decapitalizarii»“, a explicat Cătălin Oroviceanu, partener în cadrul KPMG Legal.

El a mai spus că aceste societăţi „decapita­lizate“ sunt cele care înregistrează un nivel al capitalurilor proprii ( „activ net“ sau „equity“) sub un anumit nivel prevăzut de lege (mai precis, jumătate din capitalul social).

În detaliu, această „decapitalizare“ poate fi explicată în două modalităţi: fie atunci când diferenţa dintre valoarea activelor societăţii şi cea a datoriilor sale (aşa-numitul „activ net“) este mai mică decât jumătate din valoarea capitalului social, fie atunci când suma elementelor de capitaluri proprii (capital social, prime, rezerve, profituri/pierderi) este mai mică decât jumătate din valoarea capitalului social.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24