Eveniment

Încă o lună în care România a pierdut 3.000 de oameni. Ce politici trebuie să adopte România pentru a stopa declinul demografic? Sociologii: Avem nevoie de studii, să ştim de ce tinerii iau decizia de a nu face copii sau de ce pleacă în străinătate

Încă o lună în care România a pierdut 3.000 de...

Autor: Răzvan Botea

11.12.2019, 00:03 2452

Dumitru Sandu, sociolog: Ca să schimbi lucrurile în bine trebuie să te duci spre cauze. Vasile Gheţau, sociolog: Doar dacă mărim alocaţiile nu se vor întâmplă lucruri importante în demografia românească.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate ieri arată că tendinţa de scădere demografică se continuă prin faptul că rata mortalităţii se menţine mai ridicată decât numărul de naşteri din România. În luna octombrie a acestui an numărul persoanelor dece­date în România a depăşit numărul de naşteri cu  2.780. În luna octombrie 2019 s-a înregistrat naşterea a 18.230 copii, iar numărul deceselor înregistrate a fost de 21.010.

Sociologii sunt de părere că pentru a se rezolva acest dezechilibru demografic este nevoie în primul rând de studii pentru a vedea care sunt cauzele de fond care au dus la aceste dezechilbre.

„Mi se pare firesc că ar trebui să vedem ce gândeşte populaţia tânără - acele sute de mii de cupluri care au luat decizia de a nu avea un copil şi acele sute de mii de tineri care au ales să aibă un copil. Eu personal nu cred că motivaţia economică, deşi am fi tentaţi ca acesta să fie primul răspuns. Doar dacă mărim alocaţiile nu se vor întâmpla lucruri importante în demografia românească“, a declarat pentru ZF sociologul Vasile Gheţău, profesor al Facultăţii de Sociologie a Universităţii din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO