Eveniment

Manfred Wimmer, Erste: Noul prag de alarma este un curs de 4,9 lei/euro

Manfred Wimmer, Erste: Noul prag de alarma este un curs de 4,9 lei/euro

Manfred Wimmer, CFO al grupului austriac Erste

20.01.2009, 18:56 33

Cea mai mare banca de pe piata, BCR, nu va avea nevoie de o majorare de capital anul acesta, Erste Group, actionarul majori-tar, urmand sa-i acorde imprumuturi subordonate pentru acoperirea necesarului, a declarat pentru ZF Manfred Wimmer, CFO al grupului austriac.

"Este prioritatea noastra sa continuam sa alimentam BCR cu resurse astfel incat finantarea sa nu constituie o limita pentru businessul bancii. Mai ales acum cand recastigam din cota de piata pierduta in perioada in care am refuzat sa dam credite in franci elvetieni", a spus el.
Erste are insa propriile constrangeri de finantare. Wimmer spune ca foloseste lichiditati de la Banca Centrala Europeana care a ales gama de colateral eligibil. De asemenea, Erste a emis recent obligatiuni garantate de statul austriac de pana la 6 miliarde de euro, iar pana la sfarsitul primului trimestru ar urma sa se incheie structurarea injectiei de capital de 2,7 miliarde de euro, la care guvernul austriac va avea o contributie preponderenta, alaturi de resursele care vor putea fi atrase de la actionarii grupului.
Fost CEO interimar al BCR, Wimmer considera ca, in ciuda deprecierii peste asteptari a leului, creditul in moneda nationala nu are mari sanse sa devina businessul anului din cauza diferentialului de dobanda foarte mare. El cere reducerea dobanzii de politica monetara a BNR pentru restabilirea fluxurilor de lichiditate pe termen scurt si incurajarea creditarii economiei. "Sper ca BNR va reduce dobanda mai bine mai devreme decat mai tarziu, mai ales ca inflatia a scazut semnificativ."
Wimmer spune ca Erste nu se astepta la o depreciere atat de mare a leului intr-un interval atat de scurt. El vede eventuala pozitionare a cursului la 4,9 lei/euro drept un prag de alarma pentru portofoliul de credite in euro al BCR care are o pondere de peste 50% in totalul creditelor.
Oficialii Erste si ai BCR afirmasera anul trecut ca rata de default creste vizibil din momentul in care cursul ajunge la 4,2 lei/euro.
"Depinde cat va dura deprecierea leului si unde va ajunge. Daca ar ajunge la 4,9 lei/euro si ar ramane acolo trei - sase luni ar insemna ca pierderile pe care BCR le-ar inregistra din creditele devenite neperformante ar incepe sa manance din profitul realizat la nivelul portofoliului", estimeaza CFO-ul Erste. El spune ca, deocamdata, nu-si face probleme, considerand ca politicile de creditare conservatoare ale BCR si practicarea unui grad de indatorare relativ redus, de 40-45% din veniturile clientilor, pot constitui un buffer.
In acelasi timp, el afirma ca restructurarea la BCR va continua, dar nu ca o consecinta a crizei, ci in contextul programului de integrare in grupul Erste. Cat priveste salariile, el spune ca la nivel de grup acestea vor creste in 2009 sub rata inflatiei de pe fiecare piata unde opereaza Erste, chiar daca aceasta a scazut semnificativ in majoritatea cazurilor.
"Am fost aproape de greva la BCR din cauza salariilor, dar sindicatul trebuie sa realizeze ca o situatie economica dificila cere modestie in solicitarile salariale."
Chiar daca Romania nu ar avea neaparat nevoie de finantare, Wimmer crede ca un acord cu FMI ar fi util pentru a da directie politicilor economice si a sustine masuri nepopulare pe care guvernul ar trebui sa le ia la inceput de mandat.
"Trebuie vazuta valoarea de stabilizare a implicarii FMI inainte ca situatia sa se agraveze."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO